Budapest og norsk typografi

Budapest og norsk typografi

Cold War Kids er for tiden ute på turné i Europa. Sammen på turneen er deres poetvenn Derrick Brown og det kanadiske bandet The Pink Mountaintops. Høsten 2006 kom debuten Robbers & Cowards, men det var ikke før i februar at plata kom ut for ordinært salg her i landet.

Cold War Kids består av Nathan Willett (vokal/gitar/piano), Jonnie Russell (vokal/gitar), Matt Maust (bass) og Matt Aveiro (trommer). Basen deres er Long Beach i California og gutta fant hverandre gjennom samme musikkinteresse og felles venner.

Budapest, barn og statuer
Bandnavnet kan vitne om en gjeng med sterke politiske standpunkter, men de forteller at de ikke ser på seg selv som spesielt politiske.
– Vi tar opp sosiale spørsmål, men er ikke typisk politiske, sier Willett.
– Navnet i seg selv er det egentlig Matt på bass som står for, fortsetter han og forteller at ideen om bandnavnet oppstod da Matt Aveiro var på reise i Budapest og erfarte en del fra dagens Øst-Europa der han så barn som lekte på falne gamle statuer fra kommunisttiden.
– Det er alvorlig og seriøst, men samtidig lekent. Det reflekterer oss som band også.

Gutta har gått på samme kristne skole i Los Angeles, og dette har ført til at flere kritikere har fininnstilt lupen og sett med ekstra kritiske øyne på tekstene.
– Ble dere overrasket av at så mange har hengt seg opp i det med religion i tekstene?
– Ja, jeg syns det er rart. På tekstforfattersiden har jeg Tom Waits og Simon & Garfunkel som store inspirasjonskilder. Det er klare billedlige hendelser, men det religiøse er ikke så viktig, sier Willett som står for tekstene, og forteller at de generelt er inspirert av mye musikk fra 60- og 70-tallet samt soulmusikk. Han trekker frem artister som The Modern Lovers, Leonard Cohen og Nina Simone.
– Enkelte norske anmeldere har kritisert tekstene deres for å ikke være ”rock & roll” nok. Hva sier dere til det?
– Hehe, virkelig? Det er kult da! Men det er ikke bare det å ”be getting crazy” som er rock.

– Hva går tittelen Robbers & Cowards ut på da?
– Tanken er en rekke karakterer. Det er en samling av historier om ulike personer satt sammen og fortalt med ord som vi ofte bruker, forklarer de.

– Blogger er en bra greie
Cold War Kids er et av mange band som i de senere årene har fått fart på karrieren via uavhengige nettmagasiner og innflytelsesrike musikkblogger. Lenge før de slapp Robbers & Cowards var Cold War Kids et hett navn.
– Blogger er en bra greie. Man kan se at det virkelig er nyttig for folk som ønsker å finne ny musikk. Det er veldig mange som skriver om det der ute, sier Jonnie Russell.
– Men blir det ikke fort en hype som avløser den forrige?
– Jo, det er det som er baksiden. Men så lenge mindre kjente band får større muligheter til å komme ut med musikken sin så er det er det en bra ting. Også rent finansielt, fortsetter han.
– Hvor tror dere at dere hadde vært der dere er nå om det ikke hadde vært for bloggene?
– Vel, ting hadde nok tatt lengre tid. Uansett ville vi nok prøvd å dra på turné og gjøre det samme som vi gjør nå, sier Willett, og medgir at de i starten leste de fleste musikkanmeldelsene.
– Men nå når det er så masse orker man ikke å følge med. Enten leser man det bare ironisk, eller så blir man eventuelt sur fordi folk har misforstått tekstene.

Liker Norge typografisk
I coveret på Robbers & Cowards er det snapshots fra en rekke steder i Europa. Og Norge er sterkt representert der. Blant annet finner man bilder av t-bane, trikk og plakater fra hundreårsfesten. Willett og Russell forteller at det er Matt Maust som har stått for det grafiske designet.
Matt liker måten Norge ser ut på. Spesielt fra et typografisk ståsted. Han tok masse bilder av ord og fraser han kom over da vi var her på Øyafestivalen omtrent to måneder før albumet kom ut.


– Hva annen musikk er det som engasjerer dere for tiden?
– Jeg liker veldig godt det nye Arcade Fire -albumet, sier Willett.
– Ja, og Detektivbyrån, Elvis Perkins og Dr. Dog, sier Russell. Sett bort fra Detektivbyrån som Russell forteller at han fikk en plate av da de spilte i Göteborg kvelden før, er disse band som Cold War Kids har spilt sammen med i den senere tiden.

Symfoni neste
– Hva er ambisjonene fremover?
– Vi skal etter hvert begynne å spille inn et nytt album. Vi har mange låter, men har ikke startet innspillingen enda. På spørsmål om de kan røpe litt om hva vi kan forvente oss av et nytt Cold War Kids album, er de litt usikre.
– Mindre gitar, sier Russell.
– Mer… hm… bedre! Mer symfoniske, men lette låter, sier Willett.
– Snakker vi strykere her?
– Ja, strykere, og jeg skal til og med ta fram den gamle trompeten min! sier Russell.

Cold War Kids – Hang Me Up To Dry:

Siv Marte Lorås

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.