Spoonful Of Love – Definisjonen av pop

Spoonful Of Love – Definisjonen av pop

En liten notis i avisa fortalte at The Margarets fra Giske på Sunnmøre skulle avholde intimkonsert på Grønlands torg i Oslo i høst. Dette var før singelen Alain Delon / Rubber Rubbish herjet VG-lista. De 14 menneskene som var til stede fikk blant annet høre Spoonful Of Love. Og vi gikk hjem med gåsehud.

På plate er den en klassisk popperle på drøyt tre minutter, slik det var i de gode, gamle dagene. Akkurat så kort at du stønner etter mer. De tydelige Smiths-referansene fra Alain Delon er lagt til side. Spoonful Of Love har et lysere og gladere lydbilde, med «handsome strangers waving from a boat» og assosiasjoner til sol, sommer og hemningsløs elskov mellom gresstustene.

Gitareksessene til evige The Byrds, koringen til salige The La’s – pluss klapping. Slik kan låta oppsummeres. Berg, Rinde og gjengen har hørt The La’s There She Goes, for å si det slik. Samtidig har de noe av melankolien til R.E.M. cirka Reckoning. Det hele er flott produsert av bandet selv og Kai Andersen i Halden.

Spoonful Of Love skal likevel være en hyllest til amerikanske The Lovin’ Spoonful, som spredte sine gladtoner fra New York på slutten av sekstitallet. Hvem har ikke nynnet med til Summer In The City? Bandet oppnådde aldri å bli kanonisert slik The Byrds har blitt, antagelig fordi de var for kommerse.

The Margarets er på langt nær så polerte som The Lovin’ Spoonful. Men de har den samme smittende «feel good»-effekten. Derfor kaster vi all kjølig distanse og ironisk tilbakelenthet og synger «a spoonful of love was thrown into the air / hearts collide and Franklin D. was there / spread your love and take up to the sky…».

Onde tunger vil sikkert hevde at The Margarets skuer for mye tilbake i tid, at dette ikke er nyskapende og at sola er gått ned for lengst. Til det er det bare å si at sola ikke er nyskapende, men den varmer som bare faen. Albumet What Kept You, som slippes om et par-tre uker, ser ut til å kunne varme hele vinteren.

Og om et ukjent antall år, når vi søker på popmusikk i det store norske nettleksikonet, da vil det spille The Margarets for oss.

Dag Yngve Dahle

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.