Riot Act – Godt, men anonymt

Riot Act – Godt, men anonymt

Pearl Jam har siden Vitalogy fra 1994 stort sett levert heller anonyme album, og ikke klart å markere seg nevneverdig verken på den ene eller andre måten. Låtene deres har likevel hatt en tendens til å fungere ypperlig i konsertsammenheng, og fungerer betraktelig bedre fra scene enn fra et stereoanlegg. Så er også tilfellet med innholdet på Riot Act, selv om denne inneholder noen av gruppas beste låter på en evighet.

Førstesingelen I Am Mine er blant disse. Dette er en midtempolåt av godt Pearl Jam-merke, og et av platas mest umiddelbare høydepunkter. Men også Love Boat Captain, som er skrevet som en hyllest til blant andre ofrene fra Roskilde- og 11. september, har noe ved seg som hever den fra gruppas jevne repertoar. Gjennom tekststlinjene i det siste verset klarer Eddie Vedder her å fremheve et viktig poeng: «I know it’s already been sung / Can’t be said enough / Love is all you need / All you need is love».

Ellers utmerker de litt friskere rockerne You Are med sitt fete rytmegitararrangement og Get Right (som i tekstheftet er navngitt som Wanted To Get Right) seg som to av albumets sterkeste enkeltinnslag.

Utover dette er jeg redd for at Pearl Jam også denne gang fremstår som litt anonyme og ikke så fryktelig originale som plateartister. Men rent tekstmessig vil de nok lett få publikum til å synge begeistret med under konserter på sine turneer. Og i en låt som Bushleaguer er det liten tvil om hvor Vedder & co. står i forhold til sin president: «A confidence man / But why so beleaguered? / He’s not a leader / He’s a texas leaguer / Swinging for the fence / Got lucky with a strike / Drilling for fear / Makes job simple / Born on third / Thinks he got a triple».

Oppsummert skal og bør det fremheves at Pearl Jam på sitt nye album har hostet opp noen av sine mest interessante enkeltspor på svært lang tid. Men likevel ikke i stor nok grad til at Riot Act kan måle seg med gruppas tre første plater. Fansen vil tross dette garantert atter en gang juble over at heltene igjen er ute med nytt materiale. Kanskje spesielt når de presenterer dette fra scenen, for låtene på albumet fungerer nok aller best i konsertsammenheng.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.