Categories: Plater

The Instigator – Strålende lokomotivmusikk

Det kan raskt bli en blandet opplevelse når musikere fra forskjellige band finner tiden moden for å gå egne veier. Noen feiler miserabelt og kommer krypende tilbake med halen mellom beina, mens andre finner stjernelysets aller klareste kvaliteter. Rhett Miller har foredlet det soundet han har vært med på å utvikle med det flotte orkesteret Old 97’s. Innflytelsene fra countrymusikken har ikke vært særlig synlige i gruppas musikk siden debuten Satellite Rides. På The Instigator fjerner Miller seg ytterligere fra denne scenen.

For de med hjerter som slår for country og nevnte band, kan nok teksten ovenfor virke avskrekkende. Likevel er resultatet Miller har levert blitt et vidunderlig festverk. Det flommer over av nydelige melodier og herlige harmonier. Han står i tillegg frem som en bunnsolid låtskriver og er i besittelse av en sterk stemme på dagens musikkscene. Han fortsetter reisen som Old 97’s, The Jayhawks og Wilco har påbegynt. Dette er med andre ord beskrivelsen av strålende popmusikk.

Likevel låter resultatet verken som en blass kopi av The Beatles eller britpop. Historiene som farer ut av stereoanlegget er kraftfulle, men tydelig gjennomsyret av amerikanske landeveier og livsglede. Miller styrer bandet sitt godt, mens arrangementene som denne låtlista byr på både er umiddelbart smittende og finurlig orkestrert.

På samme måte som Bobby Bare Jr. gjør med sitt album Young Criminals’ Starvation League mikser Rhett Miller inn en rekke tråder fra populærmusikken som sørger for at resultatet står strålende på egne bein. Den dempede Come Around flyter eksempelvis av gårde på lyse toner gjennom refrenget «Am i gonna be lonely the rest of ly life / I’ll be lonely the rest of my life / Unless you’ll come around», mens nabosporet Things That Disappear er hakket ned i orkestrering og lydbilde. Bortsett fra de alltid tilstedeværende harmoniene. Deilig!

The Instigator er en plate for de turene man tar ned til hytta på Sørlandet. Med sola på en knallblå himmel, grønne åkre og med musikken blafrende på fullt. Det er kanskje en stund til slike timer igjen kan nytes, og først må kanskje novembermørket ristes av. Men minnene trenger da også musikk.

Kjøp denne platen! Sannsynligheten er stor for at også du vil elske The Instigator nå, for ikke å navne hva som skjer når du stikker på ferie neste sommer…

Recent Posts

Holder det nede med rap på norsk

Simon Moholt fra Oslo holder det nede med old school rap på norsk. Hans EP,…

2 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2023

Hun har vunnet en drøss med priser, samarbeidet med alt fra Röyksopp til Timbuktu, og…

4 måneder ago

De beste reutgivelsene i 2023

Musikkbransjen fortsettet å pumpe ut reutgivelser på vinyl. Plateconnaisseur og Panorama-grunnlegger Paul A. Nordal viser…

4 måneder ago

Her er våre musikkfavoritter fra 2023

Hvilke album likte du best i 2023? Vi stilte dette spørsmålet til våre gode venner.…

4 måneder ago

Hyller Hammersland

Dagen før ettårsdagen for Pogo Pops-legendens bortgang, samles en bukett med kjente artister på USF…

5 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2022

Året er omme og fasiten er inne. Her er de beste albumene fra 2022, ifølge…

1 år ago