Categories: Plater

Waffy Town – Spennende og annerledes debut

I likhet med blant annet Sondre Lerche og Nathalie Nordnes (foruten de overnevnte), har også Julian Berntzen utspring fra miljøet rundt Gjøa Studio. I kulissene har veteranen Hans Petter Gundersen (for øvrig platas produsent) også i dette tilfellet mer enn en finger med i spillet.

Waffy Town er som innledningsvis nevnt betegnelsen på Berntzens drømmeby. Vi snakker om en liten og idyllisk by hvor handlingen er lagt til gamle dager (1930-tallet, kanskje?), med fokus på ymse karakterer; fra de mer ordinære via de koselige til de litt mer mystiske og sære. Blant karakterene vi introduseres for, finner vi Mary (i Girl From Town), filosoferende Mr. Piggystar (som er avstandsforelsket i nettopp Mary), den ensomme danserinnen Mrs. Dandelliohn (i Mrs. Dandelliohn’s Music And Flowers), mystiske Jason The Face, musikerne i Teddy’s Band samt hyggelige Dr Jeff. Da det også handler om alle disse individenes relasjoner til hverandre, kan albumet med andre ord nærmest betraktes som en slags musikalsk roman, hvor den geografiske handlingen er plassert i og rundt byens flotte park.

Og den unge bergenseren fremstår i så måte som en god historieforteller, men også som en habil multiinstrumentalist. I tillegg er han utvilsomt – tross sin unge alder – allerede er å anse som en erfaren komponist. Albumet er minst like harmonisk og idyllisk som byen tittelen på platen henspiller på. Det regjerer videre noe klassisk og tidløst over produksjonen, som for øvrig er mastret av Nick Webb i legendariske Abbey Road Studios i London (det høres!). Musikken i seg selv har også et visst beatlesk preg over seg, noe som kler 22-åringens låtmateriale særdeles godt.

Det er vanskelig å ikke se på Waffy Town som et slags konseptalbum. Alle låtene henger på et vis sammen. Noe både stemninger og tekster understreker tydelig. Det er ikke det at de forskjellige låtene ikke kan vurderes enkeltvis, for det er de absolutt stødige nok til, men den teatralske stemningen som følger dem knytter dem likevel tett til hverandre.

Alt i alt har Julian Berntzen gjennom denne flotte utgivelsen inntatt en posisjon som en svært spennende, og ikke minst annerledes, debutant. Oppskriften fungerer fra begynnelse til slutt, og bekrefter at denne karen vil vi høyst sannsynlig få høre mye til fremover.

Oppsummert er Waffy Town et svært så imponerende verk fra (atter en) ung og lovende bergenser. Før vi vet ordet av det vil Julian Berntzen kunne stå i bresjen for den nye generasjonen med eminente popmusikere med mye interessant på hjertet.

Paul A. Nordal

Recent Posts

Holder det nede med rap på norsk

Simon Moholt fra Oslo holder det nede med old school rap på norsk. Hans EP,…

2 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2023

Hun har vunnet en drøss med priser, samarbeidet med alt fra Röyksopp til Timbuktu, og…

4 måneder ago

De beste reutgivelsene i 2023

Musikkbransjen fortsettet å pumpe ut reutgivelser på vinyl. Plateconnaisseur og Panorama-grunnlegger Paul A. Nordal viser…

4 måneder ago

Her er våre musikkfavoritter fra 2023

Hvilke album likte du best i 2023? Vi stilte dette spørsmålet til våre gode venner.…

4 måneder ago

Hyller Hammersland

Dagen før ettårsdagen for Pogo Pops-legendens bortgang, samles en bukett med kjente artister på USF…

5 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2022

Året er omme og fasiten er inne. Her er de beste albumene fra 2022, ifølge…

1 år ago