Kompakt Tilrettelagt – Hip hop for sarte sjeler

Kompakt Tilrettelagt – Hip hop for sarte sjeler

Du skal lete lenge etter å finne et mer politisk korrekt hip hop-ensemble enn de samfunnsengasjerte morsmåls hip hop-erne Våt Sopp. De er eksempelvis snille gutter som ikke legger skjul på sitt kristne livssyn. Men hva vil det egentlig si for musikken at gruppen står på kristne grunnpilarer?

Det mest tydelige er at dårlige verdier som øl, bannskap og generelt dårlig holdning er byttet ut med positive ting. Det inkluder rim om brus, opprop mot TV-titting og sist, men ikke minst, snedig innfletting av historier om Gud og sånt.

I utgangspunktet kunne dette gått helt galt. Det er som med kristenrock; det blir som oftest helt feil å kombinere tunge riff med sarte tekster. Positiv hip hop som dette har på tilsvarende vis en lei tendens til skyte seg selv i foten. Men den fellen unngår Våt Sopp forholdsvis elegant. Dette mye takket være en jevnt over meget hyggelig produksjon.

Den varierer fra det funky på Fra TV Til Virkelighet til det spinke og tilbaketrukne på Sommerdrømmer. På den førstnevnte låta griper for øvrig gruppen tak i en av sine fanesaker, som altså er at folk ser på mye for TV. Gruppen langer ut mot denne ukulturen, og mener at de som bruker for mye tid foran boksen ikke klarer å skille mellom fiksjon og virkelighet. Og med det, ofte glemmer å fortelle hva det vil si å leve. Kanskje en vel drøy påstand, men likevel blir dette et av høydepunktene på platen.

En hel hip hop-plate uten litt oppriktig drittslenging er mildt sagt en merkverdig opplevelse. Bare det at gruppen dropper å trashe tidligere medlemmer som har hoppet av, men tvert i mot avslører at de savner dem, er sterk kost for en hip hop-er av den gamle westcoastskolen dét.

Men det er umulig å bli sinte på Våt Sopp. De lager hip hop for et ungt publikum, og det de gjør , gjør de på en sympatisk måte. Men om dette albumet er videre viktig, er en heller usikker påstand. Og den kommer nok ikke til å frekventere spilleren til denne anmelder så fryktelig mange ganger utover høsten…

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.