Categories: Plater

If This Darkness Lingers – Landeveisrock for den tenkende

Stikkordet i Gunnar Emmerhoff med venners musikalske verden er variasjon. Vel opererer de innenfor en alternativ americana/- eller alt.countrysjanger, men ideene i bunn er hentet fra flere landskaper enn bare fra den amerikanske prærien. Kanskje ikke minst fra en regntung og vill vestlandsk natur som innbyr til kreativt tungsinn.

Ballet åpner ganske så fortreffelig med den forholdsvis åpne Caravanserai og en magisk gitarlinje som etter hvert kommer inn og gir assosiasjoner til søttitalls southern rock á la Lynyrd Skynyrd. Men ikke før har vi reist inn i sumpene i Florida, før Nowhere Town og Misty Trail tar oss med tilbake inn i ødemarka i Midtvesten. Og slik fortsetter reisen. Det males etter hvert et fargerikt, men viltert landskap for oss, og sangene vokser på seg sterke personligheter med tiltrekkende karaktertrekk. Skakke og skeive sådane, men likevel uimotståelige.

Til tross for den dunkle stemningen som preger albumet, er If This Darkness Lingers overraskende full av god melodisans. Platen er heller ikke fremmed for bruk av hooks. Det bidrar til at de smått dramatiske og skumle låtene også gis en åpenhet som innbyr til videre lytning. Men ikke minst er altså den flotte variasjonen i stemninger og instrumentbruk, såvel som i melodiøsitet, viktige faktorer som samlet bidrar til å gjøre denne plata til en skikkelig god kamerat i mørket. Spesielt vil avspillinger på et godt stereoanlegg med god lyd gi belønning. Spesielt i forhold til det deilige lydbildet bygget på en bass som ligger og driver låtene tungt og lekent fremover. Da får nemlig Emmerhoff & The Melancholy Babies virkelig vist frem fargespekteret de bruker så kreativt og til tider originalt.

Det føles vanskelig å skulle beskrive denne plata på en riktig måte, for den er så mye mer enn hva som kan skrives med noe setninger og tafatte ord. Ord vil rett og slett ikke rettferdiggjøre musikken. Dunkelt? Javel! Smått episk? Jepp! Karakterrikt? Så absolutt! Oppløftende? Ja, faktisk!

Men først og fremst er If This Darkness Lingers full av kvalitetslåter som er tuftet på spennende lekker instrumentering kombinert med fyldige arrangementer. Låter som likevel ikke innbyr til dans på bordene, men som tross dette ikke kan sies å bare være fullstendig tungsindige. Landeveisrock for den tenkende, er kanskje den rette måten å si det på. Solide saker er dette i alle fall!

Frode Fossvold-Jørum

Skrev min første anmeldelse for Panorama i 1999 og har siden holdt det gående. Svak for den gode melodi og fengende gitarriff. I spekteret mellom metal og gitarpop er der jeg trives best, men hører gjerne på både jazz og hiphop. Singer-songwriters kjeder meg stort sett. Bachelor i kulturarbeid og stort sett jobbet innenfor kultur. Jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver ved NTNU. Har også podkasten "Musikkelskerne" som startet sommeren 2021. Fotograferer også en del og har et bra arkiv med konsertfoto. Hevder ikke å vite bedre enn deg. Følg meg på Spotify: http://open.spotify.com/user/rawky Last.fm: http://www.last.fm/user/rawky/

Recent Posts

Holder det nede med rap på norsk

Simon Moholt fra Oslo holder det nede med old school rap på norsk. Hans EP,…

2 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2023

Hun har vunnet en drøss med priser, samarbeidet med alt fra Röyksopp til Timbuktu, og…

4 måneder ago

De beste reutgivelsene i 2023

Musikkbransjen fortsettet å pumpe ut reutgivelser på vinyl. Plateconnaisseur og Panorama-grunnlegger Paul A. Nordal viser…

4 måneder ago

Her er våre musikkfavoritter fra 2023

Hvilke album likte du best i 2023? Vi stilte dette spørsmålet til våre gode venner.…

4 måneder ago

Hyller Hammersland

Dagen før ettårsdagen for Pogo Pops-legendens bortgang, samles en bukett med kjente artister på USF…

5 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2022

Året er omme og fasiten er inne. Her er de beste albumene fra 2022, ifølge…

1 år ago