Magisk og fengslende

Magisk og fengslende

(Betong, Oslo – fredag 14. november 2003)
(Foto: Anton Scott)

Amerikanske The Mars Volta har med De-Loused In The Comatorium levert kanskje årets beste skive. Forventningen til fredagens konsert på Betong var derfor formidable. Ville det være mulig å overføre den mektige progrocken fra albumet til scene?

Karismatisk
Allerede fra første låt, Roulette Dares (This Is The Haunt), viser vokalist og frontmann Cedric Bixler seg å inneha en scenepersonlighet av de sjeldne. Han danser og spretter, høyt og lavt og energisk som få. Og den stemmen! Den gudebenådete vrælingen sitter like bra live som på albumet. Hårene på nakken reiser seg i ren nytelse.

Cedric sier ikke mye til sitt publikum i løpet av de to timene opptrednen varer. Han ber imidlertid folk om å ikke røyke(!), samt avslører at crowdsurfing er en «MTV-greie» vi må holde oss for gode for. Herlig! Til tross for lite direkte kontakt med publikum altså, så når han likevel inn under huden til tilhørerne med sin magiske væremåte og lysende karisma.

Den andre i bandet med fortid i fantastiske At The Drive-In; Omar Rodrigues på gitar, gir et hypnotisk show på instrumentet sitt, og fengsler publikum med største enkelhet.

Resten av bandet havner naturligvis noe mer i skyggen av de to frontmennene, men står likevel fram som like habile musikere. For makan til proft og tight liveband skal man lete lenge etter! I tillegg ser de forbannet bra ut på scenen – hele gjengen… Lyd og lys stemmer også. Særlig står den dunkle belysningen på Betong perfekt til The Mars Voltas lydbilde.

Utfordrende musikk
Settet er en reise gjennom gruppens magiske musikkunivers; et univers som skiller seg ganske kraftig fra dagens tradisjonelle rock. Her får vi noen svært så progressive tendenser. Innimellom låtene inntar bandet noe som ligner mer en jamsession, og det serveres improvisasjon i lange partier. Og skal det utsettes på noe er det nettopp dét. Av og til blir det litt vel mye improvisasjon, hvilket medfører at de mest utålmodige tilstedeværende kanskje mister noe av interessen.

De som tar i mot utfordringen får imidlertid oppleve noen virkelig store rockøyeblikk. Konserten avsluttes med en uimotståelig tolkning av Take The Veil Cerpin Taxt. Høstens konserthøydepunkt!

The Mars Volta står fram som et kompromissløst band som gjør sin helt egen greie. Når produktet holder et så høyt nivå som dette, er det liten tvil om at dette bandet ender opp som noe av det mest interessante vi har å forholde oss til på dagens rockscene.

Christer Alexander Hansen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.