Live At The Grand Olympic Auditorium – Best of – med publikum

Live At The Grand Olympic Auditorium – Best of – med publikum

Rage Against The Machine er for lengst blitt en institusjon i rockhistorien. De fire guttene fra Los Angeles som med en ny og fullstendig annerledes sound løftet politikk og kommunisme inn i et platemarked dominert av intetsigende popartister. Med skrikende gitarer, aggresjon og knivskarpe tekster, viste de at det fantes mennesker som var dypt uenige i den politiske linjen som ble ført av amerikanske politikere.

Dessverre måtte bandet i 2000 gi tapt for interne stridigheter, etter fire suverene album. Nå slippes siste kapittel i bandets historie; et livealbum som viser at samme hvor bra bandet hørtes ut på plate, var det ingenting mot det som skjedde på scenen.

Live at the Grand Olympic Auditorium presenterer konsertversjoner av seksten av bandets beste låter, spilt inn 12. og 13. september 2000. Listen inkluderer Bulls On Parade, Bullet In The Head, Killing In The Name, Testify, Bombtrack, Sleep Now In The Fire, Guerrilla Radio, Know Your Enemy og Freedom. I tillegg serveres et par andre av bandets egne låter, og coverversjoner av hip hop-klassikeren I’m Housin samt MC5s Kick Out The Jams.

I løpet av en time og elleve minutter viser bandet hvorfor de er å regne blant de aller beste: Hardt, velspilt, intenst og med et driv og et sinne vi sannsynligvis aldri vil se igjen. RATM har alltid påpekt at de først og fremst er et liveband, og med denne utgivelsen hører vi hvorfor. Dette er fullstendig utklassing. Bandet høres om mulig bedre ut live enn på plate, kanskje mest av alt fordi de alltid har gjort et poeng ut av å bare spille inn ting som kan dupliseres på scenen. Dermed blir Live At The Grand Olympic Auditorium en slags best of-plate – bare med publikum i bakgrunnen.

I coveret står det å lese: “All sounds made by guitar, bass, drums and vocals.” Denne kommentaren kan virke litt merkelig, men det er ikke til å stikke under en stol at vi lever i en tid der musikere i stadig større grad er avhengige av singback, dubbinger, sync-er og digitale spor for å gjenskape sin egen musikk. Dermed blir det et vesentlig poeng for et band som RATM å poengtere at alt man får, samme hvor merkverdig det høres ut, kun er skapt av de fire medlemmene og deres instrumenter. Og gitarguru Tom Morello maner frem noen av de mest underfundige og mystisk-harmoniske lydbildene denne anmelderen har hørt mellom sporene.

Det er verd å nevne at Live At The Grand Olympic Auditorium blir gitt ut både på CD og DVD. DVD-versjonen inneholder de samme sangene som CD-en, i tillegg til gjesteopptreden av Cypress Hill på How I Could Just Kill A Man, samt bonusmateriale fra bandets notoriske opptreden utenfor the Democratic National Convention i 2000.

Live At The Grand Olympic Auditorium gir et verdig ettermæle for ett av de viktigste bandene fra nittitallet. Your anger is a gift…

Morten Rand-Hendriksen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.