Gud Hjelpe Oss – Hverken konger eller ræva

Gud Hjelpe Oss – Hverken konger eller ræva

Da Gud Hjelpe Oss ble sluppet i fjor høst førte det til et rabalder uten like i rockebyen Halden. Med en lite flatterende avbildning av kommunens Krf-ordfører på coveret endte Kongelige Ræver lukt i namsretten med påfølgnede tvangsinndragning av alle eksemplarer, nasjonale avisskriverier og relativt saftige bøter for brudd på fotoloven. I ly av julen ble det til slutt forlik mellom partene noe som førte til at bandet kunne gi ut Gud Hjelpe Oss på nytt.

Kongelige Ræver høres ut som et band som kunne grodd opp rundt 1980 da punken omsider kom tassende over norskegrensen. Og det stemmer faktisk ganske bra. Disse folkene har holdt det gående i punkens tjeneste i bortimot 25 år!

Med en slik imponerende fartstid kunne man kanskje forvente en viss kunstnerisk utvikling, men her står det på stedet hvil i 70-tallspunkens ukompliserte og fyndige formel. Gjennom seks kortspilte låter går det i en temmelig standard steinalderpunk der en ikke spesielt salig blanding av rånetekster og presumtivt samfunnskritiske framstøt veksler om oppmerksomheten.

Dette er kjapp, melodiøs og til dels fengende partyrock med god lyd å finne her, men uten låter som får meg til å gå helt av hengslene. Musikalsk sett er kanskje rånerhymnen En Raggara Skottar Aldri Snø den beste låta her – komplett med Eddie Meduza-referanser og refreng på svensk. Det blir vel en storslager for nordmenn på vei til Strömstad skjærtorsdag kan jeg tenke jeg.

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.