Da Eg Og Bestefar Va’ Små – Et nisjeprodukt for bygdomane

Da Eg Og Bestefar Va’ Små – Et nisjeprodukt for bygdomane

For utenforstående kan Bø i Telemark fortone seg som noe av det mest innbarka harry og rånete man kan tenke seg. Hvilket ikke er en direkte feilaktig iakttakelse. Men Bø er samtidig en høgskolebygd med et variert og et nokså sivilisert kafé- og kulturliv. Det sjarmerende med stedet ligger i dette møtet mellom de mest utpregete bondeklisjeene og det litt ulne begrepet ‘det urbane’.

Jon Solbergs Bygdabilly Band er – og det kommer vel neppe overraskende på noen – så lite urbant som det er mulig å komme. Han komponerer definitivt musikk for sine egne sambygdninger der han synger på ekte bøhæringsdialekt og framfører låter i den noe obskure sjangeren bygdabilly, en krysning av rockabilly og bluegrass. Nå er det ingenting galt i det, men nettopp det er i høyeste grad også på sin plass å nevne.

Åpningslåta Bygdabilly Rock høres ut som noe Vazelina Bilopphøggers kunne spilt inn på åttitallet. Hvilket ikke er positivt ment. Platas beste spor er uten tvil den rørende alt-var-bedre-før-låta Da Eg Og Bestefar Var Små der både tekst og melodi holder mål. Du Maler Natta Lyseblå er en litt kjedelig ballade, tydelig inspirert av en annen telemarking ved navn Odd Nordstoga.

Videre ser Leik i System skått på typisk lokale forhold. I dette tilfellet kulturkræsjet mellom studenter og lokalbefolkning. Her kommer humoristen Jon Solberg godt fram, og hvis man kjenner til tematikken er låta riktig festlig uten å samtidig være noen stor musikalsk opplevelse. Bø Te Lunne er på sin side fengende, men samtidig så lokalt forankret at den blir nærmest meningsløs for folk som ikke kjenner til lokale forhold i Bø.

Et av problemene som kan oppstå når musikkskribenter skal kaste terninger (eller platespillere som vi gjør her i Panorama) viser seg tydelig på en plate som denne. Selv om musikerne er dyktige er ikke låtene interessante nok til at de kan anbefales til andre enn de som sogner til lokalmarkedet. På den annen side er dette morsomt for den som faller innenfor målgruppa. Jon Solberg er en låtskriver med potensiale til å nå ut utover Bø om han vil, men da må han sannsynligvis gjøre den lokale vinklingen mer allmenn.

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.