In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster – Fra improvisert himmelferd til mektig skjærsild

In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster – Fra improvisert himmelferd til mektig skjærsild

Egentlig burde det være nok å høre på platas åpningsspor Goretex Weather Report for å gi Shining den applaus bandet fortjener. Det som starter som en mørkstemt jazzsmyger endres etter ett minutt og fem sekunder ut i låta i det bandet skraper all myk dressing av uttrykket sitt og står frem som et av de hardeste rockebandene i dag. En massiv vegg av solid lyd slår ut av stereoanlegget og over lytteren uten å inngå noen kompromisser.

Dette førsteinntrykket opprettholdes ikke gjennom hele albumet, men setter den nødvendige dosen av regelrett overraskelse i lytteren slik at resten av albumet må høres med alle ører åpne.

Bare i løpet av de neste minuttene endrer bandet seg fra frenetisk og bankende frijazz på REDRUM til deilig standardsmyging på Romani. Dette mangfoldet gjør Shining til et av de mest interessante bandene her hjemme i dag, og vil sannsynligvis gjøre god vei i vellinga på den internasjonale scenen.

Der de ved forrige møte, Sweet Shanghai Devil, i stor grad holdt seg til den opprinnelige instrumenteringen kjent for jazzfolk verden over, er de denne gang på vei ut på åpent hav med fullastet skip. Saksofonist og frontmann Jørgen Munkeby har på dette albumet blant annet også fingret på en rekke blåsere, tangenter, gitarer, basser og elektronikk for å nevne noe.

Dette mangfoldet av lydkilder er selvsagt med på å fostre frem et helt nytt sound uten at man mister den opprinnelige idéen av syne. Etter å ha hatt gledelige gjenhør med det strålende rockbandet King Crimson i det siste, står Shining lett frem som en mulig lenke mellom nettopp dette bandets strålende rock og den nordiske improvjazzen. Slik blir det fantastisk musikk av.

Kim Hiorthøy er et navn man sjelden kommer utenom når Rune Grammofon gir ut sine skive. Mannens visuelle blikk setter raskt sitt eget merke på platene og i det siste har dette merket blitt tydeligere enn noensinne. Omslaget til dette albumet er preget av det mørke og den eksplosjon av lyd som preger store deler av albumet; kantete mørke, knust symmetri og sterke kontraster maner frem en goodwill som gjennomsyrer musikken fra rillestart til rilleslutt.

Er man så heldig å være kjent med katalogen til Rune Grammofon er man også blitt vant med den etter hvert skyhøye kvaliteten på etikettens utgivelser – denne anmeldelsen er intet unntak til denne regelen. In The Kingdom Of Kitsch er et nærmest perfekt album fra et strålende band – når man deretter vektlegger den absolutte kursendring som har vært lagt til grunn for bandets storform i dag, er det ingen grunn til å skusle med superlativene. Dette kan raskt vise seg å bli et av årets beste album!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.