Five Years Down The Road – Fem års jetsurfing oppsummert

Five Years Down The Road – Fem års jetsurfing oppsummert

I løpet av den relativt korte tiden Jetsurfers har eksistert har de rukket å gjøre imponerende mye. Med medlemmer fra hele landet har kvintetten samlet seg i Oslo og funnet tid til en imponerende mengde spillejobber de siste årene. I tillegg har den produktive gjengen sluppet fem CD-utgivelser med stort og smått.

Five Years Down The Road er som tittelen indikerer en oppsummering av disse innspillingene, bestående av to LP-er, to EP-er og en liveplate. Det er kanskje litt lite å bygge en samleplate på, men med et knippe trivelige uutgitte spor med på lasset er dette absolutt en verdig bauta over bandets foreløpige karriere.

Jetsurfers er et band som lever for den såkalt alternative countrymusikken. Det vil si at de i tillegg til å være et countryband også har hentet bra ting fra rocken som et oppkvikkende krydder i oppskriften. Det å nevne Steve Earle, Tom Petty, Bruce Springsteen og Roy Orbison er vel så nærliggende som å sammenligne med mer tradisjonelle countrynavn. Bandet gjør ikke skam på referansene heller.

Mye her er av det relativt avslappende slaget. Men Jetsurfers er kanskje aller best når de drar til litt, som på den 16 Horsepower-aktige Skeleton Horses, en låt som igjen viser hvordan den utskjelte banjoen kan bidra til å heve en allerede god låt til noe ganske spesielt.

Vokalist og grunnlegger Bård Nilsen er en høyst brukbar sjangervokalist og kanskje en enda bedre låtskriver. De hovedsakelig Nilsen-skrevne sangene står bra til coverversjoner av Mama You Been On My Mind og en rocka utgave av Van Zandts White Freight Liner, og inkluderer et par riktig så velklingende spor.

Bandet som sådan hadde kanskje tjent på å eksperimentere litt med sound og produksjon, da man selv med såpass gode låter sitter igjen med en litt traust ettersmak når det hele er over. Forhåpentligvis markerer denne samleplaten et oppgjør med denne traustheten og et ønske om å ta uttrykket noe videre.

Det er med andre ord ikke alt som er like bra her, og særlig blant de eldste sporene er det ting som fusker litt. Men Five Years Down The Road er likevel en fin hjemlig pytt i panne-utgivelse som oppsummerer et av landets mest oppegående alt.country-orkestre.

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.