Lost And Safe – Bøker for viderekommende

Lost And Safe – Bøker for viderekommende

Noe av magien med virkelig gode plater er at de ikke røper alt med en gang. Man kan spille albumet tredve ganger etter hverandre, og fortsatt høre nye ting hver gang. Dette fordi det sniker seg ting inn lydbildet som ikke var «der” i starten. På den måten blir hver lytting en ny tur ut i et uoppdaget landskap av følelser og impulser.

The Books tredje fullspiller Lost And Safe er en slik plate. Den er stille og tilbaketrukket, og ytterst forsiktig med å fortelle om seg selv. Og det er av den grunn nødvendig å bruke tid på de noe snodige melodiene denne langspilleren er bygget opp av.

En instumentline-up som blant annet inkluderer cello, gitar, mandolin og banjo, jobber sammen med samples for å lage et lydlandskap som bedriver effektiv forføring. Det er som når man blir sittende å stirre inn i peisen på hytta. Det skjer ingen ting, men samtidig skjer det så mye at det er kul umulig å ta øynene vekk fra det levnde lyset. I Lost And Safe tilfelle er det ørene som ikke vil slippe tak, men tvert i mot kontinuerlig vender tilbake for mer.

Det er lett å sitte å tenke at dette slettes ikke er ulikt ting som Why?, Mûm og Tortoise har gjort tidligere, men det låter like fullt helt eget. Selv om referansene er der, så blir det feil å si at The Books ligner på disse prosjektene. Lyden denne platen innhar, er krass på en stille og særdeles innflukt måte. Det er litt som å bli kilt av en omtenksom bjørn; stort og mye, men også lite og presist.

For å rydde opp i alle metaforene: er du på utkikk etter tung litteratur som ikke trengs å leses for å kunne nytes, trenger du ikke lete lenger. Lost And Safe er alt du søker i så måte, siden du ikke en gang trenger å lese den fine bookleten som følger med for å skjønne at dette er musikk av folk som vil noe.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.