The Understanding – Mørkere røyksignaler

The Understanding – Mørkere røyksignaler

Det første som melder seg ved The Understanding er at Röyksopp anno 2005 låter minst like profesjonelt og stødig som 2001-utgaven. Duoen har i så måte med andre ord verken tapt fokus eller musikalsk ståsted. Den melodiske teften er derimot ikke like fremtredende her, noe som ikke nødvendigvis gagner duoen. I hvert fall ikke med tanke på å nå ut til de virkelig store massene der ute.

Det kan definitivt også stilles spørsmålstegn ved om gutta har brukt for lang tid på å følge opp suksessen fra sist. Elektronika er ikke akkurat den sjangeren som det er enklest å fremheve seg i – iallfall ikke rent kommersielt sett. I så fall burde Röyksopp smidd mens jernet fremdeles var varmt, og ikke brukt tre år på å la verden glemme dem.

Legg til at uten en umiddelbar ny hit på repertoaret vil det definitivt bli tøft for Röyksopp å hevde seg atter en gang. For selv om albumet ellers er nokså delikat utformet, med et knippe smålekre bidrag á la Sombre Detune og Beautiful Day Without You, inneholder ikke The Understanding like innlysende låter av den slående sorten som Eple, Poor Leno og Remind Me, som alle var å finne på forgjengeren. Selv ikke førstesingelen Only This Moment er av det uforglemmelige slaget.

Men på den annen side er det slett ikke sikkert at målet har vært å nå ut til massene. På egne ben står The Understanding støtt som en utmerket og uavhengig elektronikautgivelse. Disipler av sjangeren vil ikke iha problemer med å sluke dette rått, for rent teknisk er det lite å sette fingeren på her. Men det er tvilsomt om allmennheten for øvrig vil neppe gå av skaftet for Röyksopp en gang til. Sånn sett kan det synes som om toget har gått.

Konklusjonen må derfor bli at Röyksopp har levert en relativt ålreit, dog litt vanskelig andreplate som høyst sannsynlig vil få problemer med å fremheve seg i jungelen av utgivelser.

NB! The Understanding er etter planen først i ordinært salg fra mandag 27. juni 2005.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.