NewOrder Story – Et vidunderlig mareritt

NewOrder Story – Et vidunderlig mareritt

Denne dokumetaren har tidligere vært utgitt på VHS, men er først nå klar på DVD. Rent teknisk inneholder derfor ikke denne utgaven så fryktelig mye mer enn originalutgaven på det gamle formatet. Men det betyr ikke at NewOrder Story er blitt en mindre interessant historie med årene.

Det hele er kamuflert som et TV-talkshow, titulert ”The NO Show”, krydret med quizrunder hvor Bernard Sumner, Peter Hook, Stephen Morris og Gillian Gilbert først blir stilt en masse spørsmål rundt ”bandet” New Order, som de fire jo er medlemmer av.

I tillegg er det kilt inn litt mer seriøse kommentarer fra hvert av bandmedlemmene i forskjellige settinger (kommentarene fra Peter Hook, omgitt av ”hotte babes” på et «Haçienda»-discotek, er ubetalelig fremstilt), samt at gruppen er samlet for felles oppsummering av karrieren frem til dette tidspunktet. Utover det er flere bakmenn, ikke uventet med Factory-boss Tony Wilson i spissen, utspurt om det meste som skjedde rundt fenomenet New Order, samt indieselskapet hans, Factory Records, og ikke minst, pengesluket The Haçienda i Manchester. Ikke ulikt historien som ble filmatisert i det komediske dokudramaet 24 Hour Party People i 2002 altså, men med mer konkrete filmatiske fakta på bordet.

Dokumentaren har en total spilletid på to timer og 18 minutter, delt opp med musikkvideoer med en rekke elementære New Order- og enkelte Joy Division-låter. Enkelte liveopptak er også tatt med.

Her er det ikke vanskelig å bevitne hvordan New Order har utviklet seg gjennom årene, noe som spesielt kommer tydelig frem i en aldeles grusom liveversjon av klassikeren Blue Monday, tatt opp live i Top Of The Pops-studio hos BBC en gang i 1983. Bernard Sumner er tydelig usikker som vokalist i gruppens aller første hitlåt, og synger så surt at man får fysisk vondt av å se på stakkaren.

I et annet liveopptak fremføres Temptation tidlig i karrieren, circa 1982, og også her er det tydelig at bandet på dette tidspunktet over hodet ikke er ferdigutviklet, og Sumner spesielt er særdeles ubekvem i sin rolle som frontfigur. Samme låt kommer igjen i et nyere liveopptak fra Montreux Jazzfestival i 1993, som viser et betraktelig mer selvsikkert liveband.

For øvrig er sistnevnte introdusert av ingen ringere enn Quincy Jones, som ikke sparer på sine mange rosende kommentarer om New Order generelt sett i denne dokumentarfilmen. Pet Shop Boys’ Chris Tennant og Bono er to andre aktører fra musikkverden som kommenterer underveis.

Videre får vi et innblikk i hvordan New Order har fungert som en enhet, hvordan alt fra eksklusiv og særdeles kostbar coverdesign til elendig økonomisk styring og dårlige investeringer (les: The Haçienda) ved flere anledninger holdt på å knekke bandet totalt. Et lite paradoks er for eksempel måten rettighetene til Blue Monday ble solgt for den skarve sum av §200 000 og teksten omskrevet for å selge en leskedrikk gjennom en dårlig amerikansk fjernsynsreklame, som selvfølgelig blir vist her.

Det hele oppsummeres rundt utgivelsen av bandets eneste nittitallsalbum, Republic, som på dette tidspunktet kunne se ut som siste kapittel i hitorien om det legendariske manchesterbandet. Som de fleste vet, så kom de heldigvis sterkt tilbake i 2001, og er fremdeles aktuelle, noe som ikke var avklart under produksjonen av NewOrder Story. For da pekte det meste i retning av full satsing på solo- og sidebandprosjekter for bandmedlemmene.

Oppsummert er dette, selv om det i og for seg er en gammel produksjon, en utrolig fascinerende, tiltalende, humoristisk og deilig fortalt dokumentasjon om et av Storbritannias aller viktigste band etter Beatles-epoken. NewOrder Story anbefales naturligvis til alle som har eller noen gang har hatt et forhold til New Order, men bør også være en innbydende nok historie for musikkinteresserte helt uavhengig av dette. For dette er musikkhistorie på høyt nivå! Eller for å sitere Tony Wilson: – Et vidunderlig mareritt.

Regi: Kevin Hewitt
Produsent: Paul Morley
Spilletid: 138 minutter
Format: NTSC 4:3
Region: 2/3/4/5
Lyd: L-PCM Stereo
Undertekster: engelsk, fransk, tysk, spansk, portugisisk

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.