Refser avtroppende kulturminister

Refser avtroppende kulturminister

Foto: Anthony Hopkins, Christer Alexander Hansen og Frode Jørum

Etter at landet nå har byttet ut Velgerd Svarstad Haugland med Trond Giske som øverste kultursjef er det mange som er spente på det mye omtalte rød-grønne kulturløftet. Det er de også i BRAK, men først tar de seg tid til vurdere den utgående kulturministers innsats.

– Dette er slutten på Valgjerds fire år som Kulturminister. Vi ønsker å takke alle landets velgere som har bidratt til at hun nå går av, sier Line Endresen, daglig leder i BRAK.

Fotograf: Christer Alexander Hansen

Ingen avskjedsgave
Etter å ha lest gjennom Bondevik-regjeringens statsbudsjettforslag for å finne den god saken Svarstad Haugland skulle bli husket for innen pop og rock, konstaterte de at deres optimistiske søking var resultatløs.

– Det stilles krav til at små regionale organisasjoner som BRAK fokuserer på egen kompetanseheving. Vi lever ikke i et regionalt vakuum og må derfor holde oss oppdatert på utviklingen og de stadige endringene i musikkmiljøet regionalt og nasjonalt. Bør vi ikke dermed, som aktør i musikk-Norge, kunne stille krav tilbake og ha forventninger til våre folkevalgte? Spør Endresen.

– Dette innebærer at man er oppdatert om hvilke statlige incentiver som fungerer, hvordan utviklingstendensene er, en forståelse av musikkfeltet eller i alle fall en viss interesse. Valgjerd var jo tross alt folkevalgt med ansvar for hele kulturfeltet, herunder også de nyere musikkformene som pop og rock.

Har sovet i timen
En annen grunn til at Line Endresen og BRAK ikke kommer til å savne den avgåtte kulturminister er erfaringene fra hennes besøk på kulturhuset USF i Bergen under Nattjazz tidligere i år.

– For organisasjonene som holder til på huset var dette en glede og ære. Noen av organisasjonene fikk til og med mulighet til å gi Valgjerd en fem minutters presentasjon av våre utfordringer. Under presentasjonene så Valgjerd konsekvent ut vinduet og himlet med øynene, refererer Endresen.

Fotograf: Anthony Hopkins– Hadde Valgjerd vært i samme form som hun var senere på kvelden, etter noen glass vin, kunne vi kanskje fortalt henne at manglende respekt og ignoranse ikke er riktig fremgangsmåte når man skal lære seg noe nytt, som man har ansvar for gjennom jobben sin. Gjennom budsjettfremlegget på fredag fikk vi en endelig bekreftelse på at Valgjerd ikke har lært noe om de nyere musikkformene disse fire årene.

– Frifondordningen er i fare, pop og rock nevnes ikke med ett ord, og fokus på de regionale miljøene er fraværende. På vegne av det regionale musikkmiljøet i bergensregionen sier daglig leder i BRAK, Line Endresen med et smil om munnen:

– Takk for denne gang, Valgjerd!

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.