Se Anja Garbareks nye musikkvideo

Se Anja Garbareks nye musikkvideo

Foto: Promo

Anja Garbarek tenker i bilder, og alle bilder har lyd. Hun ser på seg selv nærmest som en slags filmregissør. Hun er stemmen i midten, omgitt av kamerafolk, scenearbeidere, klippere, lyd og lysfolk, men noe manus eller fasit vil hun ikke ha. Hvis antall regler og formler blir for mange, forsvinner spontaniteten og kreativiteten dør.

Etter debutalbumet Velkommen inn (1992) var Anja Garbarek ved et musikalsk veiskille. Hun kunne tatt til høyre mot det kommersielle, eller til venstre mot det rare og skakke. Venstresiden vant, og resulterte i oppfølgeren Balloon Mood (1996) som fikk strålende mottakelse med blant annet toppkarakter i Panorama.

Etter Balloon Mood kom albumet Smiling and Waving som er noe mer lavmælt og eksperimentelt enn forgjengerne. Men også den høstet gode kritikker og mottok Spellemannprisen i åpen klasse 2001.

Fotograf: Promo

Tilbake i Norge
Etter et seks års langt opphold i London flyttet Anja Garbarek i 2003 tilbake til Norge og begynte arbeidet med Briefly Shaking.

Tekstene på Briefly Shaking ble inspirert av krimbøkenes språk. For eksempel en setning eller et ord, ladet med en innebygd fortelling, som blandet seg med hennes opplevelse av det å bo i London. Denne tilstanden er spesielt skildret i låta The Last Trick.

– Den handler om at alle andre fikser det, mens jeg ligger på bakkenivå og føler meg verdiløs, talentløs, sier Anja Garbarek.

Musikalsk hadde hun nå lyst til å finne en annen måte å jobbe på, finne noen å «leke» med på et tidligere stadium. Ved en tilfeldighet støtte hun på Gisli, som viste seg å være den perfekte «lekekamerat».

Albumet er spilt inn i Waterfall, Livingston Studios og hjemme, og mikset av Dave Bascombe (Depeche Mode, Goldfrapp, Tears For Fears, Peter Gabriel mfl). Resultatet ble som hun selv sier » pompøs og mørk hippie-romantikk».

– Musikken er soundtracket til historiene, og den røde tråden er som alltid min fasinasjon av kontrasten og møtet mellom det makabre og det sukkersøte, avslutter Anja Garbarek.

Her er videoen:

Lav oppløsning: The Last Trick

Høy oppløsning: The Last Trick

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.