Super Extra Gravity – Tyngdekraft på kollisjonskurs

Super Extra Gravity – Tyngdekraft på kollisjonskurs

Super Extra Gravity er ikke The Cardigans på sitt mest umiddelbare, men albumet viser flere sider av Nina Persson og kompani enn hva vi har sett fra den kanten på en stund. Som førstesingelen, med den uendelige tittelen; I Need Some Fine Wine And You, You Need To Be Nicer, har antydet, så har svenskene tydeligvis en del på hjertet denne gang. Spørsmålet er om de er i sand til å få budskapet tydelig nok frem?

Men det som er slående er hvordan The Cardigans makter å opprettholde et jevnt over høyt nivå gjennom en plate som til de grader spriker i alle retninger. Super Extra Gravity er i så måte i besittelse av en rekke elementer som opprettholder svenskene som et nesten like aktuelt band i dag som for ti år tilbake. Men de er langt fra like catchy, for det finnes ingen smittende poplåter á la Lovefool her. Heler ingen innslag på nivå med My Favourite Game eller Erase / Rewind.

Produsent Tore Johansson (Gran Turismo) er tilbake ved spakene og får The Cardigans til å gløde mer og lenger enn hva som var tilfellet ved forrige korsvei; det litt anonyme albumet Long Before Daylight (2003). Formelen som er benyttet denne gang kler bandet noe bedre.

Låtmessig så inneholder albumet noe for enhver smak, for å sette det litt på spissen. Alt fra rocka powerpoplåter, via akustiske eller nakne countryaktige ballader, til mer tradisjonell alternativ poprock er nemlig å finne på Super Extra Gravity.

Resultatet er absolutt godkjent, selv om The Cardigans anno 2005 ikke føles som et utpreget spennende band lenger. De låter derimot relativt stilsikre og er stødige i det meste de foretar seg. Dette selv om det er rimelig tvilsomt om ett eneste bidrag fra dette albumet vil bli å finne øverst på hitlistene i den nærmeste fremtid.

Konklusjonen må derfor bli at The Cardigans leverer varene atter en gang, men det litt naive, dog deilige særpreget som la grunnlaget for gruppens solide internasjonal posisjon for åtte-ti år tilbake er mer eller mindre forsvunnet. Låtmaterialet er heller ikke like sterkt, selv om bidragene som utgjør innholdet på Super Extra Gravity utvilsomt holder et jevnt over godt nivå. Men med andre ord er dette likevel et band som har mindre tyngdekraft enn før, og i alle fall er den ikke super…

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.