Broken Social Clan

Broken Social Clan

Foto: Einar Aslaksen

At en prat med medlemmer av Broken Social Scene ville være en interessant erfaring lå i kortene. Men at yoga skulle forme intervjuet i så stor grad som det gjorde, det kom like fullt som en overraskelse.

Yoga-situasjonen
Vi møter Brendan Canning på det intime backstageværelset til John DEE, der Brendan er godt i gang med sin yoga-rutine. Han spør pent om han ikke kan få lov til å forsette med sin bøy-og-tøy under intervjuet. Vi setter oss naturlig nok ikke på bakbeina på dette, men lar han forsette ufortrødent videre.

For når man er på veiene på andre måneden, og det aller meste av tiden tilbringes i relativt liten bandbuss, blir man stiv og støl. Brendan sier også at dette er den største utfordringen på en lang turne, og ikke krangling innbyrdes, ettersom crewet totalt teller over tjue hoder.

Broken Social Clan
– Vi er som en klan på denne turneen: «Broken Social Clan». Når det er så mange som til en hver tid er med, kan man i stor grad velge hvem man vil være sammen med. Og på den måten unngår de mange kinkige konflikter, skal vi tro Brendan.

Broken Social Scene er en kreativ fusjon av en rekke bra band, deriblant Feist, Metric, Do Make Say Think og Stars. Og med så mange ”kokker”, som alle sammen gjør suksess med andre prosjekter, må det vel være vanskelig å enes om hvordan det endelige uttrykket skal låte?

Canning, som ved dette tidspunktet prater mot bakken mens hans tøyer, sier det bandet er veldig samstemte, og at det derfor går smertefritt å skrive materiale alle kan si seg enige i.

Like barn leker best
– Vi er et ”like-minded” band, og vi trekker alle sammen i samme retning. Men hadde noen vært veldig uenige, hadde de nok sagt i fra og blitt hørt på, sier Canning som nå har fått besøk av annen bandkollega på rommet, nemlig Charles Spearin.

Mens han klimprer litt på en gitar, forteller han hvordan Broken Social Scene er et inkluderende kollektiv, og at de av den grunn ikke så glad i å fokusere på band som er overvurderte. Men band som er undervurdert, det har de ingen problemer med å trekke frem – Akron / Family.

– Mulig de er store her, men der hvor vi kommer fra er det ingen som har fått øyene opp ennå, forklarer Spearin etter han har blitt informert om at bandet spilte på Mono for ikke mange ukene siden.

Rod Stewart og coverene
Vi prater litt om løst, og litt om fast, før vi kom inn på temaet coverlåter. Charles og Brendan er enige om at hvis noen skulle lage en coverversjon av Broken Social Scene– materiale, så håper de det blir noen skikkelig rike. Som for eksempel Rod Stewart.

Den tidligere The Faces-vokalisten har kanskje ikke vært like heldige med sine soloprosjekter de siste 20 årene. Men Charles og Brendan trekker frem coveren hans av Tom Waits-låta Downtown Train som et eksempel på en deal der begge parter fikk noe positivt ut. Waits fikk en trillebår med penger, mens Rod Stewart kunne hygge seg med en sang han likte.

Tori Amos, konserter og Canadas heydays
– Kunne vi velge et band til det oppdraget, kunne det godt vært Wilco, forteller Canning, før Charles Spearin tilføyer at Tori Amos befinner seg på listen over folk som i prinsippet ikke ville fått lov i å lage en cover. Hvorfor? Fordi hun, som Spearin sier så fint sier, lager ”funny” coverversjoner.

Da Broken Social Scene i forrige uke spilte i Oslo, var det for et utsolgt John DEE. Å spille på så små scener er ikke noe gruppen pleier å gjøre når de opptrer i Canada og USA. Da er det større arenaer som gjelder, og hva synes de fungerer best: Klubb eller festival?

– Vi er glade for å kunne gjøre begge deler. Hadde vi gjort for mange festivaljobber hadde vi sikkert gått lei av det etter hvert. Dessuten er en del av instrumentene vi bruker som låter best klubbformatet enn utendørs, forteller Brendan Canning, som mener den kanadiske indiegullalderen, som Broken Social Scene selv er en viktig representant for, er en naturlig del av utviklingen. Eller, for å oversette det til godt norsk: Alle har på en måte sin tid, og nå er det Canadas tur til være gode.

Neste gang Broken Social Scene spiller i Oslo, kommer de ikke til å opptre på en scene som tar mindre publikum enn John DEE. Sjekk derfor ut den nye skiva deres, Broken Social Scene, i god tid før bandet dukker opp på Skavland en fredagskveld og blir allemannseie!

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.