Categories: Nyheter

Ny norsk musikkdugnad

Foto: Christer Alexander Hansen og Nils F. Skumsvoll

Hittil har 17 konsertarrangører meldt at de skal avholde Dugnad-arrangementer. Hele 15 av dem kommer fra Oslo, mens Hamar og Bergen er representert med én scene hver.

– Det har foreløpig ikke meldt seg verken lokale arrangører eller artister fra resten av landet. Det gjenstår ennå noen uker å få ting klart på, så jeg er fremdeles optimist. Men det er klart at det begynner å haste nå, sier Pål Isdahl Solberg, administrativ leder for stiftelsen Dugnad.net / Prosentkampanjen. Han oppfordrer alle musikkrefter som ønsker å bidra om å ta kontakt.

Stiftelsen ble etablert av sentrale personer i musikk-Norge i kjølvannet av tsunamikatastrofen i fjor. Store og små musikkartister spilte på i alt 70 scener over hele landet, og overskuddet ble gitt uavkortet til flodbølgeofrene. Blant artistene som stilte opp var Morten Abel, Kurt Nilsen, Thomas Dybdahl, Magnet, Madrugada (bildet under) og William Hut (bildet venstre).

De små viktigst
– Selv om de mest høyprofilerte konsertene våre gikk i de store byene, stammet 70 prosent av pengene vi fikk inn fra mindre scener rundt omkring i landet. De små arrangørene er ryggraden i Dugnadskonsertene, og spiller en viktig rolle i å samle inn penger til de som trenger dem mest, forteller Solberg.

Verken artister, lokalarrangører og medarbeidere i Dugnad.net / Prosentkampanjen tar ut lønn for det arbeidet de legger ned. I 2006 går alle de innsamlede midlene uavkortet til Flyktningehjelpens arbeid med internt fordrevne flyktninger i Nord-Uganda.

Glemt katastrofe
– Denne konflikten får lite oppmerksomhet i Norge, samtidig som menneskene som lever som flyktninger i Nord-Uganda trenger all den hjelpen de kan få. Folk blir voldtatt, lemlestet og drept hver dag, og barna deres blir kidnappet og tvunget til å bli barnesoldater. Flyktningehjelpen sørger for at flyktningene både får nødhjelp og skolegang, og derfor har vi valgt å gi våre innsamlede midler til denne saken i 2006, sier Solberg.

Roald Høvring, pressekonsulent i Flyktningehjelpen, forteller at Nord-Uganda gjennom 20 år har fått lov til å utvikle seg til en av verdens største og mest oversette humanitære katastrofer. – Vi er veldig takknemmelige for at det norske musikk- og utelivsmiljøet er med på å løfte fram en konflikt som neglisjeres både av mediene og politikerne, sier han.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Recent Posts

Kjempefengende om annerledes barn

Rock-vokalist gir ut barnesang. Siri Stray er en norsk sanger og låtskriver fra Østlandet. Hun…

1 måned ago

En alternativ rapper med en unik stil

Dalien er en norsk rapper som har sin egen stil. Det er ikke old school…

1 måned ago

Har laget filmmusikk med hjelp fra TNT-gitarist

Fetter Tom har spilt inn filmmusikk med hjelp fra TNT-gitarist Ronni Le Tekrø. Forrige gang…

1 måned ago

Hyller kvinnehelter med ny låt

Hun har gitt ut sitt første soloalbum, og har ett til på vei. Hun har…

3 måneder ago

Norges svar på Adele

Amelie Aldner er en svensk artist bosatt i Norge. Med sin klare og kraftige stemme…

5 måneder ago

Holder det nede med rap på norsk

Simon Moholt fra Oslo holder det nede med old school rap på norsk. Hans EP,…

9 måneder ago