Categories: Nyheter

Oppsiktsvekkende plagiatdom

Foto: Alan MacWeeney og Daniel Hainey

I 2000 sendte Audi en reklame på spansk TV der de promoterte seg med en låt som hadde nesten samme melodistruktur som Tom WaitsInnocent When You Dream, og med en stemme som tydelig etterligner Waits’.

Drømme, ikke konspirere
Artisten fikk først kjennskap til saken etter å ha snakket med fans i Spania som trodde det var Tom Waits selv som sang på reklamefilmen. Dette til tross for at han alltid har tatt avstand fra at hans musikk skal knyttes opp mot reklame og salg.

Da reklamefilmen ble lagd søkte produsenten om tillatelse til å bruke Innocent When You Dream, men fikk avslag. Løsningen de valgte med å ”kopiere” både låt og stemme er nå altså kjent ulovlig i det spanske rettsvesenet.

Det at kjennelsen gjelde for en låt som bare nesten er Waits’ gjør dommen spesiell, her er det i stor grad snakk om beskyttelse av artistens gode navn og rykte.

I en kommentar sier Tom Waits: – Now they understand the words to the song better. It wasn’t “Innocent When You Scheme”, it was “Innocent When You Dream”.

Gjelder også reklame i Norge
Dette er den første seieren i en rekke saker som Tom Waits har reist mot selskaper verden over for å hindre at hans musikk blir forbundet med kommersielle produkter.

Det siste søksmålet er en sak mot Opel som senvinters og våren 2005 promoterte sine biler med det Waits mener er ulovlig kopiert musikk. Denne reklamen ble vist i Norge, men produsert i Tyskland, og det er der rettsaken vil finne sted.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Recent Posts

Holder det nede med rap på norsk

Simon Moholt fra Oslo holder det nede med old school rap på norsk. Hans EP,…

2 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2023

Hun har vunnet en drøss med priser, samarbeidet med alt fra Röyksopp til Timbuktu, og…

4 måneder ago

De beste reutgivelsene i 2023

Musikkbransjen fortsettet å pumpe ut reutgivelser på vinyl. Plateconnaisseur og Panorama-grunnlegger Paul A. Nordal viser…

4 måneder ago

Her er våre musikkfavoritter fra 2023

Hvilke album likte du best i 2023? Vi stilte dette spørsmålet til våre gode venner.…

4 måneder ago

Hyller Hammersland

Dagen før ettårsdagen for Pogo Pops-legendens bortgang, samles en bukett med kjente artister på USF…

5 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2022

Året er omme og fasiten er inne. Her er de beste albumene fra 2022, ifølge…

1 år ago