The Great Cold Distance – Dyster distanse

The Great Cold Distance – Dyster distanse

Med sine to siste album Viva Emptiness og Last Fair Deal Gone Down har Katatonia lagt listen høyt for seg selv. Begge albumene har vært av ypperste kvalitet, og satt duoen Nyström/Renkse på kartet som ett av verdens beste låtskriverpar innen den melodiøse metallscenen.

The Great Cold Distance er atskillig vanskeligere tilgjengelig enn forgjengeren Viva Emptiness. Melodilinjene ligger godt skjult bak Renkses såre røst, og krever en tålmodig lytter. Albumet kan umiddelbart fremstå som skuffende i forhold til bandets tidligere bravader, men etter hvert viser det seg at kvaliteten i aller høyeste grad holder mål. Dette gjelder spesielt albumets første halvdel, som nærmer seg perfeksjon. Låter som Leaders, Deliberation og singelen My Twin vitner om et band i storform. Oppskriften er mye den samme som på tidligere utgivelser. Rolige og stemningsfulle vers avløser kraftige refrenger med oppfinnsomme gitarpartier.

Beklageligvis svekkes albumets andre halvdel av til dels tynne melodier. Låtene er aldri dårlige, men sammenlignet med de beste oppstår en uheldig kontrast. Dette gjør det vanskelig for lytteren å holde oppmerksomheten på topp gjennom samtlige tolv spor.

Nå er likevel The Great Cold Distance et såpass gjennomført produkt at de mange Katatonia-tilhengerne der ute kommer til å kaste seg over butikkhyllene. Spørsmålet er bare hvor mange nye fans bandet tilegner seg med dette albumet.

Pål M. Dimmen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.