Categories: Plater

Stand Up – Meningsløst fra Matthews

Med utgangspunkt i platesalg er sør-afrikanske Dave Matthews en langt større stjerne enn de aller fleste artistene vi i Norge møter fra USA og Storbritannia. Dette overrasker kanskje mange, men det er slett ikke rart, utenfor USA er han omtrent like stor som Morten Abel i England.

Å gi ut liveplater er som å spille omvendt russisk rulett; fem av seks ganger er utfallet tragisk. Heldigvis er Stand Up ingen liveplate, men vær varsom: DMB gir ut mer liveplater enn ordinære studioalbum og dette bærer også dette albumet preg av. Det finnes helt enkelt ikke knagger å henge adjektiver som nerve, sjel og substans på.

Albumets styrke – ordet har forøvrig aldri betydd mindre – er også albumets svakhet. Over 14 låter og nesten en time utsettes man for et verk som føles tilrettelagt for fremføring og ikke lytting. Låter som Dream Girl og Louisiana Bayou er hakket mer interessante enn albumet som helhet, men det ikke nok til å trekke albumet opp.

Mye av DMB sin suksess er tuftet på at ClearChannel tillater bandet å spilles på amerikansk radio og ekstravagante konserter. Mangelen på intensitet og nerve som studioalbumene preges av, fungerer ironisk nok ypperlig i sammeneng med radio og konserter, om enn særlig blant amerikanere.

Musikk med nerve, sjel og substans fungerer ofte dårlig i bilkøer og på kontoret og følgelig er dette det perfekte albumet å sette på ofte, men aldri lytte til.

Stian Pride

Recent Posts

Holder det nede med rap på norsk

Simon Moholt fra Oslo holder det nede med old school rap på norsk. Hans EP,…

2 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2023

Hun har vunnet en drøss med priser, samarbeidet med alt fra Röyksopp til Timbuktu, og…

4 måneder ago

De beste reutgivelsene i 2023

Musikkbransjen fortsettet å pumpe ut reutgivelser på vinyl. Plateconnaisseur og Panorama-grunnlegger Paul A. Nordal viser…

4 måneder ago

Her er våre musikkfavoritter fra 2023

Hvilke album likte du best i 2023? Vi stilte dette spørsmålet til våre gode venner.…

4 måneder ago

Hyller Hammersland

Dagen før ettårsdagen for Pogo Pops-legendens bortgang, samles en bukett med kjente artister på USF…

5 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2022

Året er omme og fasiten er inne. Her er de beste albumene fra 2022, ifølge…

1 år ago