5 AM – Sent, men godt

5 AM – Sent, men godt

Svenskene i The Confusions har holdt det gående siden 1993, og deres definitive gjennombrudd i hjemlandet kom i 1996 med albumet Everyone’s Invited. 5 AM er deres femte album i rekken, og det viser seg ved første gjennomlytting å være et der mange av låtene virker merkverdig kjente. En følelse av å ha ”hørt det før” er sjelden et godt tegn, men etter å ha sjekket opp låtene litt så kan noe av forklaringen være at bandet i forkant av albumutgivelsen har gitt ut hele tre EP’er. Window kom allerede i 2004, mens Don’t Let The World Catch You Crying og Imagination begge ble sluppet i 2005. Alle tittelkuttene fra EP’ene har fått plass på albumet.

Det har altså tatt sin tid å få ut albumet. Hvorfor de har brukt hele to år fra de slapp Window, til å slippe 5 AM vites ikke. Så gamle låter mister litt av troverdigheten når de skal lanseres på et ferskt album. Men nå er det i alle fall her, og det er ikke tvil om låtene har livets rett. Man kan bare si at det er bedre sent enn aldri.

Den første delen av albumet er knallsterkt. Åpningskuttet It’s A Miracle har klare referanser til Black Rebel Motorcycle Club, og Imagination som på refrenget har et sound som er slående likt det The Soundtrack Of Our Lives har fôret oss med i en årrekke. Til tross for at vokalist og låtskriver Mikael Andersson-Knut (ja, det er etternavnet..) både har de mørke pop-herrene i Interpol og nevnte BRMC som personlige favoritter oppfattes The Confusions-soundet som mange hakk lysere og mer optimistisk.

Man glemmer nesten hvilken forrykende åpning albumet faktisk har når det etter hvert stabiliser seg i et småkjipt tempo. Låtene er fremdeles ganske fine, men de har ikke det drivet som de fire første har. Blant annet er deres nye single Artificial blant disse låtene. En ok poplåt, men den holder på langt nær den samme kvaliteten som de fire første.

Den elektrojazz-pregete siste låta Don’t You Know er albumets roligste spor med et herlig laidback refreng. Den har de selv fint klart å ødelegge ved å skvise inn et skjult spor. Nå må artister, band og deres moroklumper av produsenter slutte å legge på skjulte spor. Dette kan ikke bli sagt nok ganger. Skjerpings folkens!

Ettersom mange av låtene har vært ute en tid på sine respektive ep-utgivelser føles ikke 5 AM som den friske overraskelsen det kunne ha vært. Likevel kan det med sine melodiøse poplåter trygt anbefales for alle fans av god, gjennomtenkt pop/rock.

Siv Marte Lorås

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.