Radiola – Sommerrock for popnerder

Radiola – Sommerrock for popnerder

Svenske Gustaf Kjellvander er ute med sitt andre album under navnet The Fine Arts Showcase, og han følger opp den gode trenden fra debuten. Radiola er en skjev og litt rufsete pop/rock-plate, med et sound som låter av undergrunn og enkelhet. Men det blir aldri i nærheten simpelt.

Han makter rett og slett å overbevise undertegnede om at dette er sant og ekte. Det er nok av frustrerte popmusikerer, men lengre mellom de som får lytteren til å tro på budskapet de messer. At det ikke bare gulpes opp ord som høres riktige eller gale ut – alt ettersom hva som passer best. Selv om låtene noen ganger kan ligne på hverandre, er de alle troverdige.

Skal musikken sammenlignes med noe, er det naturlig å trekke frem en David Bowie fra hans romfartsepoke, og et band som Television Personalities. Det er klare hentydninger til syttitallsrocken og dens psykedeliske tilbøyeligheter. Men det er likevel ikke retroen som preger dette albumet mest. Kjellvander setter sitt tydelige selvstendige preg og lykkes med å skape et eget musikalsk univers. Det ligger en anstrengt og undertykt energi i melodiene, og dette toppes med en særpreget og spennende stemme.

Av høydepunktene på Radiola er Chemical Girl med sin blanding av melankoli og frustrasjon, samt den energiske hyllesten til medskåningen og Rough Bunnies-medlemmet Frida Vermina Frida and I. Dette er fengende sommerrock for popnerder.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.