Är – Vinden har vendt

Är – Vinden har vendt

Det skulle vise seg å være forbausende klarsynt av Thomas Rusiak, da han i 1998 proklamerte at ”Det er min tur nu / Vinden har vänt” på låta Vinden Har Vänt på Petter-klassikeren Mitt Sjätte Sinne. Skandinavisk hip hop fikk et voldsomt løft etter denne skiva, og det poppet ut et knippe svært gode album fra Sverige i årene som fulgte. Nå, åtte år senere, er det andre forhold i landet der vinden vendte først. Petter har blitt en påtatt danseløve, og det er langt mellom oppturene. Noe som etterlater Timbuktu forholdsvis alene som funklede stjerne på hip hop-himmelen.

Det er derfor meget hyggelig å stifte bekjentskap med rimspytterne i Snook, og deres andrefullspiller, Är. Snook er en duo bestående av Oskar Linnros (Kihlen) og Daniel Adams-Ray. De to har holdt det gående siden 2000, og har tidligere gitt ut en plate, Vi Vet Inte Vart Vi Ska, Men Vi Ska Komma Dit (2004), og bedrevet massiv turnevirksomhet mens de har jobbet med nytt materiale.

Är er en imponerende plate, først og fremst fordi den er leken og uhøytidelig, samtidig som den er fokusert og selvsikker. Snook er ikke opptatt av å fremstå som de tøffeste guttene i klassen, da de finner større glede i å rappe bra, svi av noen vanvittig fete beats og oppfordre til god, gammeldags moro. Beatsa er i hovedsak produsert av Kihlen og er særdeles fornøyelige. Ta for eksempel Jäg Gör Min Grej, som utkrystalliserer seg som en verdig kandidat til årets banger. Her har Kihlen fått med seg Dj Large til å gjøre cuts, og sammen avleverer de en låt som er skapt for å blæstes på volumnivå 11.

Og det stopper på ingen måte her, ettersom sprelske beats og prima rapping av stilige tekster gjennomgangsmelodien til denne platen. Kommer Ifrån, Snook, Svett & Tårar, Inga Problem, Blunda, Sju Timmar og Längst Fram I Taxin, er alle sammen eksempler på hvor godt hip hop kan fungere, bare man jobber litt med innstillingen. Synes du Timbuktus Alla Vill Till Himmelen Men Ingen Vill Dö, var bra, kommer du til å digge Är med hud og hår. Det kan rett og slett se ut som at vinden har vendt igjen, og at det denne gang er Snooks tur til å imponere. Helt enkelt en sabla bra skiva, dette.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.