Scroll To Top

Broken Boy Soldiers – Et overskuddsprosjekt

Artister: Sjangre: , , ,
Karakter

The Raconteurs, bestående av Jack White, Brendan Benson, Jack Lawrence og Patrick Keeler, er klare med sitt debutalbum, Broken Boy Soldiers. Mens herrene White og Benson ikke burde trenge noen nærmere introduksjon, er det kanskje på sin plass med dette overfor Jack Lawrence og Patrick Keeler. De to jobber til vanlig i det hardtslående garasje-punk-rock-revival-bandet The Greenhornes fra Cincinnati, USA, der de henholdsvis trakterer bassgitar og perkusjon. Har man ikke kjennskap til dette bandet fra før av, kan det anbefales å gi en lytt til samleren gruppen gav ut i fjor, Sewed Soles. Den rocker støvlene av hvem det skulle være. Nok om medlemme av The Raconteurs, la oss snakke musikken denne ”supergruppen” lager.

Ledet an av singelen Steady, As She Goes, har det bygget seg opp forventninger til hva dette bandet skulle kunne prestere på en langspiller. Vi snakker tross alt om en verdig kandidat til å bli ”poplåtenes poplåt”. Det vi si sangen alle verdens poplåter synger med til når de møtes på den store, årlige melodikonferansen. En slags nasjonalsang for poplåtene, et forbilde som gjør dem stolte som haner, alle som en, når de stemmer i på refrenget. I egenskap av at det låter så selvfølgelig uanstrengt når The Raconteurs lirker ut udødelige riff, går mer eller mindre rett på refrenget og sikrer årets beste singel så langt, er dette som en studie å regne. En studie i hvordan man lager god pop, på en ukomplisert og übercatchy måte.

Videre er det trivelig å kunne melde at Broken Boy Soldiers som et helhetlig album, er bunnsolid. Gruppen trekker veksel på bandmedlemmenes kompetanseområder, og lager en musikk som fusjonerer et stort spekter av uttrykksmåter. Rock ’n’ roll, pop, blues, soul og to never balladetradisjon, er blant de mange uttrykkene som fordeles rundt på 10 spor og 33 minutter, fritt for middelmådig fyllmasse. Andre høydepunkter på denne skiva er den skitne rockeren Hands, klinelåta Together, det søkende psykedeliaforsøket Level, Beach Boys-kicket Yellow Sun og den slepne soulflørten Blue Veins.

The Raconteurs vitner om et band som har funnet sammen fordi de ønsker å lage bra musikk, ikke fordi lommeboken er tom og et all star-sideprosjekt er en kvikk måte å fylle den på. De fire lager relevant og effektiv musikk. Effektiv fordi går rett på sak, uten å lulle seg inn i uvesentlig flinkaseri. Broken Boy Soldiers etterlater liten tvil om at The Raconteurs er et overskuddsprosjekt, dannet av musikere som synes det er gøy å spille sammen. Slikt gjør seg, i en ellers kalkulerende musikkbransje.

Om skribenten

Andreas Haslegaard

kommentarer