Tum – Mulig det umulige

Tum – Mulig det umulige

Kvartetten Aaron Deer, Peter King, Chris Barth, og Jason Groth i amerikanske The Impossible Shapes er ute med sitt sjette album på like mange år. Spilt inn i løpet av underkant av to uker og med en bred instrumentvariasjon med blant annet heftig bruk av banjo og trekkspill har Tum blitt et eksperimentelt og variert album.

Hvis det er ett album du ikke må falle for fristelsen til å hoppe mellom låtene på, er det dette. De korte sporene fungerer som intro til hverandre. Når kun to av de sytten varierte låtene er over tre minutter lange, kan man fort miste helheten hvis man ikke følger bandets linje.

Etter bare et par låter hører man at bandet utvilsomt må være meget inspirert av musikken Olivia Tremor Control klarte å trylle fram på slutten av nittitallet. Generelt lukter det mye av Apples In Stereo, Circulatory System og flere band med tilknytning til Elephant 6-kollektivet. Spesielt godt høres dette på nydelige Pixie Pride. Her er det nemlig sterke relasjoner til deres nydyrking av sekstitalls folk-toner ispedd fine melodilinjer i tillegg til «egne» finurlige løsninger.

The Impossible Shapes er i overhengende fare for å virke borti-natta-intellektuelle med tekstene sine. For eksempel på tittelsporet Tum; «Hail unto thee ancient sun thy setting, joyful tum, from the abodes of day the dark shall follow you – so shall truth». Vakkert er det uansett.

Ettersom låtene er så korte og så varierte er det ikke lett å si hva som er albumets høydepunkt. Men Florida Silver Springs er en fin sak. Det samme er Late Summer Sky og Fulgent Fields. Begge med herlig banjo. Det er heldigvis ikke alltid banjo innebærer country. Our Love Lives er en låt som både har Rolling Stones- og David Crosby-referanser. Herlige greier.

Selv om det er mye rolig låter her, så er det også noen innslag av skikkelig rocka toner. Synd det er så lite av det, for det funker knallbra når bandet får gitarene opp fra sirup-tempoet. Uansett blir det håpløst å analysere disse korte låtene i hjel. Lytt til hele albumet i stedet. Anbefales.

Siv Marte Lorås

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.