Scroll To Top

Hvordan lage gratisfestival?

Artister: Sjangre:

Lars Tefre Baade fra festivalledelsen svarte slik på våre spørsmål:

– Hva gjorde at dere startet en gratisfestival?
– Det hele starten med en hygglig gjeng rundt en engangsgrill og en pose med kald drikke fra nærbutikken En hyggelig dag i parken utviklet seg til å bli en hyggelig kveld i parken for snart tre år siden. Vi irriterte oss over at ingen sto på scenen å spilte. Ingen hadde faktisk sett noen som hadde brukt scenen. Saken var grei; Vi starter festival.

Fotograf: Lukestar– Hva er Kongene på Haugen-festivalens viktigste misjon?
– Misjonen er vel å skape den gode opplevelsen for publikum, samt være en motvekt og alternativ til festivaler med høye inngangspriser og en enorm kommersiellisering. Vi var hypp på å skape en festival i Oslo, et event og en tradisjon som byens kulturinterreserte kan ser frem til hvert år, uten at det nødvendigvis bør se ut som et kjøpesenter. Selvfølgelig vil vi også være en scene for alle de utrolig bra up-comming banda som flere bør få se.
Oslos skjulte parkskatt?
– Hvor utrolig bra er scenen på St.Hanshaugen for slike konserter?
– Vi annser scenen på St.Hanshaugen som en skjult skatt i Oslo. Vi hadde hørt rykter om at foreldregenerasjonen vår hadde danset der, men bortsett fra noen parkkvelder føler vi at scenen var forlatt. Den har perfekt beliggenhet med naturlig publikumsamfi. Gangavstand til sentrum og en utsikt alle i Oslo bør være stolt av. Det er rikelig med strøm, opphøyd scene og stor høyde til lystrosser.

– Hvor mye er gratisarbeid?
– Så mye du vil! Kongene på Haugen har blitt langt større enn drømmen var. Det ligger mange timers arbeid (morsomt arbeid) bak, men søren så gøy det er.

– Jobber alle artistene gratis?
– Alle artistene er med i dugnadsånden og stiller opp fordi de liker ideen. Selvfølgelig dekker vi utgifter og slikt. Det ligger også en promoteringverdi i dette for mange av artistene.

– Er det lett å få tak i artister?
– Vi er flere musikere i festivalgruppa, samt flere med booking og arrangørerfaring. Nettverket er stort, men samtidig er det viktig for oss å oppdage nye band og artister. Vi følger med som alle andre. Kongene på Haugen er i tillegg folkevalgt og demokratisk i den grad at publikum kommer med ønsker via nettsider. I 2005 hadde vi flere ukjente artister som nå spiller på store festivaler og har plater og kontrakter med majorselskaper. I år har vi mottatt nærmere 150 demoer og bookingforespørsler. Flere fra utlandet og faktisk. Det er et behov.

Viktige sponsorer
– Hvor viktig er sponsorene?
– Sponsorer er selfølgelig viktigst da det koster å lage festival. Hjelper ikke med fet line-up om ingen hører dem. Anlegg og promomatriell koster penger, og det må noen betale. I tillegg ønsker vi som sagt ikke å se ut som et kjøpesenter og velger derfor sponsorer som ser effekten uten å kreve for mye tilbake, men som ser det gode arbeidet som ligger bak og deler tanken om gratis til folket.

– Er det lett å få sponsorer?
– Det tar tid. Vi gjør dette frivillig og har streite jobber på dagtid. Det er dessverre ikke slik at alle markedsjefer er tilgjengelig etter klokka 17.00. Fra spøk til side: Det er lettere i år enn i fjor. Det hjelper å kunne vise til 2005 som var en suksess. Neste år håper vi at markedsjefene ringer oss.

– Hvor mange trakk dere i fjor og hvor mange håper dere å trekke i år?
– I fjor samlet fire kompiser nærmere fire tusen mennesker på Haugen. Om alle fire tusen tar med seg fire kompiser hver, er vi langt på vei… Vi håper vel på fire tusen til filmen på fredag og fire tusen pluss på lørdagen. Været har vel også litt og si her. Håper Gud gir oss like mye goodwill som mange andre har gjort på vår vei..

– Hva var dere mest fornøyde med i fjor?
– At vi fikk rett. Det var liv laga for en gratisfestival i Oslo. Selvfølglig er de postive tilbakemeldingene fra artiser, publikum, samarbeidpartnere gull verdt.

– Hva er de tre viktigste forutsetningene for å lage en gratisfestival?
– En god ide. Masse pågangsmot, samt ønske om å skape noe sammen med andre og for andre. Intensjonen til Foreningen Kongene på Haugen er at vi skal skape minnerikeopplevelser for oslofolket.

– Var det vanskeligere enn antatt å arrangere en gratisfestival?
– Vi viste nok hva vi gikk til, men hadde ikke planer om å gjøre det så omfattende. Det er mye å tenke på. En ting er tillatelser, artister, lyd og alt det der, men de små tinga kan ta så sinnsykt mye tid. Lomper til pølsene må faktisk kjøpes, pølser tiner om de ikke ligger i en fryser. Hvem sin fryser henter vi og så videre… Vi er svært stolte av årets program og lover å toppe det også neste år.

Om skribenten

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

kommentarer