Opp I Bygget – Opp i røyk

Opp I Bygget – Opp i røyk

Akeron er en rapper fra Sotra utenfor Bergen, og han er aktuell med debutalbumet Opp I Bygget. Han har tidligere vært å finne som gjest på albumene til Spetakkel.

Opp I Bygget legger Akeron seg periodevis tett inntil den amerikanske gangsterrapmalen. Altså lyden vi kjenner fra artister som 50 Cent, The Game og en skokk med andre steinrike superstjerner. Det dumme er at verken Akeron eller gjesteartistene han har med, har attityde eller ferdigheter nok til å fylle dette formatet. Det grelleste eksempelet på dette finner vi i låta Bråk I Kebabsjappa, der Akeron gjestes av Freakshow.

Det er et eller annet uforklarlig bondsk over låter som handler om kebab, eller, som i dette tilfellet, vold og kebab. Låta handler kort og godt om at når natten setter inn, klubbkvelden går mot slutten og gutter blir sultne, så er det duket for bråk i kababsjappa. Greit nok at det ikke flyr like mange kuler gjennom luften i Sotra som i Compton natterstid, men vold i kebabkøen? Nei, gutter, selv om det skulle være aldri så humoristisk ment, så holdet det bare ikke.

Denne låta representerer nivået på det meste av materialet på Opp I Bygget. Vi serveres haltende forsøk på bangere, som for eksempel Shake Skinkene og Faen Meg, og vi får melodier som er tenkt som alvorstunge nølere, da først og fremst Selvinnsikt og Gateliv. Selv om tanken bak disse er brukbare, mangler de den nødvendige nerven for å fyre opp interessen. Ideen med variasjon i låtmaterialet er priseverdig, men dessverre er det altfor få kutt på som skiller seg ut på en positiv måte. Helt uavhengig om de er tenkt som bangere eller smygere.

Men selv om det er langt mellom lyspunktene på denne skiva, er det ikke helt blottet for dem. Sistelåta Skrekkosaurus har en fin beat og en matchende kvikk tekst, mens Her Er AK og Galskap er andre helt streite bidrag. Disse tre låtene kunne gjort seg godt på en EP, men som en deler av en plate på total 16 kutt, forsvinner de i mengden med ansiktsløse bidrag.

Alt i alt føyer Akeron seg pent inn i rekken med norske rappere som ikke har nok særpreg til å gjøre en forskjell.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.