Categories: Plater

To Sing You Apple Trees – Original debut

Bak artistnavnet Rockettothesky skjuler den 26 år gamle tvedestrandsjenta Jenny Hval seg. Hun har studert skrivekunst i Australia, og turnert ”down under” med gruppene iPanic og Folding For Air før hun returnerte til Norge for å gjøre karriere som musiker. Nå er hun altså klar med sitt første soloalbum, To Sing You Apple Trees.

Etter en kort intro åpnes albumet galant og selvsikert med en hyllest til den avdøde The Associates-frontmannen Billy MacKenzie i Barrie For Billy MacKenzie, med klare referanser til duoens 1982-slager Party Fears Two. En catchy og sterk låt med budskap og potensial til å kunne gi Rockettothesky stor oppmerksomhet langt utenfor landegrensene.

Det er tydelig at Rockettothesky har tilegnet seg ett og annet i forhold til skriving, for på tekstsiden presenterer hun bunnsolide tekster gjennom hele platen. Som komponist har vi også utvilsomt med et blomstrende talent å gjøre her. I kombinasjon med disse ferdighetene fremstår også vokalisten Rockettothesky som en særpreget og original artist som synes å ha et klart mål med sin musikk.

Ikke minst vinner hun frem med stor variasjon, både hva låtene, hvor de fleste er piano- eller kassegitardrevne, og deres struktur angår. Hun har i tillegg en særdeles forførende stemme som bør kunne appellere til mange. Noe som kommer spesielt godt frem i forførende og lekne Cigars og i sexy A Cute Lovesong, Please.

Det hersker videre noe tidløst sofistikert over Rockettotheskys musikalske uttrykk, og det er vanskelig å trekke direkte linjer til artister hun har latt seg inspirere av. Men at Jenny har noen plater med Kate Bush og Tori Amos stående langt fremme i samlingen sin skulle ikke forundre denne anmelder.

Konkludert er To Sing You Apple Trees en stødig debut som garantert vil bidra til å sparke karrieren til Rockettothesky i gang. Om hun skulle motta Spellemann- eller Alarm-pris som årets nykommer, eller andre hedersbetegnelser for den saks skyld, når plateåret 2006 skal gjøres opp vil ikke komme som noen stor overraskelse. Ikke minst fortjener denne debutanten honnør for å våge å gå sine egne veier.

Paul A. Nordal

Recent Posts

Holder det nede med rap på norsk

Simon Moholt fra Oslo holder det nede med old school rap på norsk. Hans EP,…

2 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2023

Hun har vunnet en drøss med priser, samarbeidet med alt fra Röyksopp til Timbuktu, og…

4 måneder ago

De beste reutgivelsene i 2023

Musikkbransjen fortsettet å pumpe ut reutgivelser på vinyl. Plateconnaisseur og Panorama-grunnlegger Paul A. Nordal viser…

4 måneder ago

Her er våre musikkfavoritter fra 2023

Hvilke album likte du best i 2023? Vi stilte dette spørsmålet til våre gode venner.…

4 måneder ago

Hyller Hammersland

Dagen før ettårsdagen for Pogo Pops-legendens bortgang, samles en bukett med kjente artister på USF…

5 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2022

Året er omme og fasiten er inne. Her er de beste albumene fra 2022, ifølge…

1 år ago