Profesora – Professor Popteft

Profesora – Professor Popteft

Svenske Profesora er alter egoet til Catti Brandelius. Vi kjenner nok Brandelius best som Miss Universum, et tidligere medlem av det fabelaktige svenske poporkesteret Doktor Kosmos.

På dette albumet tar Profesora for seg fremtredene kvinneskikkelser fra verdenshistorien, og lager popmusikk av historien deres. En idé som har sitt utspring i svenske P1s programserie En Lektion Med Profesora som Brandelius, under navnet Profesora, hadde ansvar for i 2004. Profesora har også turnert rundt i Sverige og gitt forelesninger på grunnlag av temaer i serien. Det musikalske utbytte av turneen, er det som nå blir gjort tilgjengelig på albumet Profesora.

Før hvert spor gir Profesora en liten introduksjon av innholdet. Vi blir fortalt hva som er bakgrunnen for låta, som for eksempel hva vedkommende den handler om har gjort og hvilke viktige tanker personen kan vise til. Dette gir skiva et annerledes preg, et meget kledelig ett som sådan. Annerledesheten gir en trivelig følelse av vi sitter i samme rom som Profesora, mens skiva holder på.

Vi sitter hjemme i stuen til Profesora, hører på hits og drikker te, mens hun pludrer av sted om hvor mye bra kvinner som blant andre Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Elfriede Jelinek og Ellen Key har skrevet, gjort og tenkt. Det er veldig koselig å være på besøk hos Profesora når hun øser av sine kunnskaper.

Men hadde det ikke vært for at låtene som kommer etter introduksjonene, er sterke, hadde kosen selvsagt vært til ingen nytte. Profesora pakker inn historiene i et lydlandskap som best kan beskrives som indiepopete 80-tallsdisco. Det kunne slått galt ut, men det gjør det absolutt ikke. Drottning Eller Psyko, Virginia Woolf, Tusen Brev Til Dig og Man Föds Inte På En Dag er tvert imot eksempler på låter som er morsomme og catchy på en slitesterk måte.

Du går ikke lei av denne platen, selv om du har hørt historien om Simone de Beauvoir 104 ganger. Profesora har nemlig lykkes lage en skive som holder seg godt, selv om rammene den opererer i tilsier at den burde slites raskt. Profesora er derfor et eksempel på strålende, og overraskende varig, popmusikk.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.