Hardest workin man in showbizz ain’t workin’ no more

Hardest workin man in showbizz ain’t workin’ no more

James Brown står igjen som en av de viktigste komponistene, bandlederne og generelt; showmennene i det forrige århundret. Mannen har inspirert flere generasjoner med sin enorme liste av hits og er kjent som selve skaperen av funk. Dette fordi han var den første som satte trøkket på eneren i takten. I en tid full av backbeats og hvit-pop på toern og firern, var han med på å fornye polyrytmikken og lage helt nye sjangere innen soul, funk samt moderne rythm and blues. Hans livsverk kan kun måles med de aller største i musikkhistorien.

Har inspirert utallige musikere
En rekke hits på seksti- og syttitallet, som i dag er tidløse klassikere og samplet til døde av så godt som alle hip-hopere, lever videre i generasjoner. Det er særdeles vanskelig å finne greiner innen hip-hop som IKKE har glasert verkene sine med samples fra mannens katalog. Hans stemme, trommebrekk, blåsestikk og hele kord-sekvenser har fått nytt liv i artister som Afrika Bambaataa, Public Enemy, Dr.Dre, Beastie Boys, Prince Paul, RS One, A Tribe Called Quest, De La Soul, Jay Dee…listen kunne fortsatt og fortsatt. Øst og vestkyst-rap hadde aldri vært den samme uten Soul Brothah Numbah One. Låta Funky Drummer står fortsatt, per dags dato, som det mest samplede verket.

Band som Sly And the Family Stone, Parliament/ P Funk/ Bootsy Rubber BandBrown, og legender som Miles Davis uttalte at han fikk gjenfødt sin musikk gjennom «Hardest Workin Man in Showbinizz» i tiden rundt rundt Bitches Brew. Med sin unike dansestil inspirerte han også showene, samt musikken, til blant andre Michael Jackson, Prince, Justin Timberlake osv…Listen med personer denne mannen har influert, er uendelig.

Storleverandør av hits
I løpet av fire tiår plottet Brown inn hit etter hit, og de fleste av disse blir spilt den dag i dag av dj`er og der det ellers skal danses og festes ( Brown holder ennå rekorden for flest singler inne på Billboard Hot 100, uten å få en på førsteplass). Vi nevner i fleng; I Got You (I Feel Good), Funky Drummer, Cold Sweat«, Say It Loud – I’m Black and I’m Proud, Papa’s Got a Brand New Bag, It’s a Man’s Man’s Man’s World, and Mother Popcorn, for å ta de mest kjente.

Gullrekka fortsatte langt inn på syttitallet med klassikere som: Make It Funky, Soul Power, Get on the Good Foot, Get Up Offa That Thing, King Heroin og milepælen «Get Up (I Feel Like Being Like A) Sex Machine.

Med Say It Loud – I’m Black And I’m Proud komponerte han selve «nasjonalsangen» for Black Panthers. Etter flere kontroversielle hits og plenty politiske taler, ble han på slutten av 60-tallet en ledende skikkelse i opprøret mot rasisme og rasehat i USA. Brown var et ikon for afro-amerikanerne og selve malen på Den Amerikanske Drømmen med sitt ”Rags to Riches”-liv.

Holdt på til siste slutt
Bandene, og ikke minst liveshowene, til Brown er en historie for seg selv. The Godfather Of Soul ble kjent for å være den drøyeste og hardest piskende lederen noensinne, med enorm detaljterping og kustus. Bommet man med på så mye som en 32-dels-note, bar det rett ut i kulda, noe en horde flotte musikere fikk merke på kroppen. Bare de beste og tighteste var gode nok for Brown. Vi snakker tidenes kanskje mest funky band her, de såkalte JB`s , med legender som Maceo Parker, Fred Wesley, Pee Wee Ellis, Clyde Stubblefield, Bernard Odum og Bootsy Collins bak spakene. James Brown Band gjorde konserter helt til det siste og var booket til å spille i New York på nyttårsaften.

Sjekk fantastiske: Live At The Apollo (1963) og Live At The Apollo (1968) for å få selve live-festen i stua.

Hvil i fred, Mr. Brown.

Øistein Lorange Blix Meyer

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.