Back To François – Vandring i amerikanske musikktradisjoner

Back To François – Vandring i amerikanske musikktradisjoner

Rachelle van Zanten gjør en glimrende debut som soloartist, etter fire album med gruppa hun var med og startet i 1995, Painting Daisies.

Den kanadiske artisten fra British Columbia er noe så sjelden som en kvinnelig slidegitarist – og noe så behagelig vanlig som en spennende kvinnelig vokalist. Liker du de rolige sangene til Martha Wainwright er det gode muligheter for at du også faller for Back To François’ mildere spor. En annen stor kvinne man tanker på mens denne skiva spilles er Emmylou Harris.

Ifølge Painting Daisies hjemmesider er van Zantens musikalske favoritter Eleni Mandell, Led Zeppelin, AC/DC, Metallica og Jimmy Pages soloprosjekter. Av denne kvintetten er det lettest å få øye på Eleni Mandell og groovet til Led Zeppelin i Rachelle van Zantens musikk – hun buker da også Hammond-orgelet sitt flittig. Mens AC/DC og Metallica ikke er like fremtredende inspirasjonskilder, muligens faller de ut av skapet på neste album.

Hennes musikalske uttrykk har et behagelig spenn – fra slidegitar og blues til Down To California der hun fremstår som en fullblods country-vokalist. Ledetråden på Back To François er en miks av velkjente amerikanske musikktradisjoner som blues, country, jazz, folk og rock.

Hun har tidligere fortalt magasinet Guitar Player at hun til en viss grad lar være å lytte til andre slidegitarister slik at hun kan skape sitt eget uttrykk. Det lykkes hun langt på vei med. Rachelle van Zanten prøver ikke å finne opp kruttet på nytt, men lykkes i å høres ut som noe for seg selv. Albumet er fult av fint gitarspill, fra den enkle klimpring til funky blues-riff. På låta Yah Yahs spiller hennes akustiske og elektriske slidegitarer hovedrollene – og de gjør det med glans.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.