Avslappet avslutning

Avslappet avslutning

(Quart, Kristiansand – fredag 6. juli 2007)
Av: Magne Mellem Enoksen (tekst og foto) og Carina Alice Bredesen (tekst)

Fotograf: Magne Mellem EnoksenFredagens Quart-program var ikke det mest spennende, og da dagen i tillegg begynte med mer regnvær enn noen av de foregående dagene, valgte Panoramas utsendte en myk avslutning på en lang festivaluke, med akustisk lunsj og norsk på norsk.

Det ble tre konserter etter forventningene, verken mer eller mindre, og det var akkurat passe på en dag da mye av Kristiansand virket mett på Quart. Nå venter vi i spenning på hva festivalen kan bli neste år.

Venke Knutson og Tone Damli Aaberge
Kick

Fotograf: Magne Mellem EnoksenSarte lunsjtoner
Quart markedsfører sin status som byfestival tungt, og akustisk lunsj er et tilbud med tradisjoner i Kristiansand. Med et lite spennende program på Odderøya avslutningsdagen, var det mange som valgte å starte dagen med lette toner innendørs på baren Kick. Den akustiske konserten med Venke Knutson og Tone Damli Aaberge fylte stedet så bra at ekstrabord måtte hentes fram.

Publikum besto av alt fra unge Idol-fans til godt voksne lunsjgjester. De fikk se en Venke Knutson som var blyg og beskjeden, samtidig som hun viste en behagelig tilstedeværelse og oppfordret publikum til å synge med. Som vanlig sang Knutson sart og yndig, og det var deilig å høre på. Ekstra pluss for å synge to sanger fra starten av hennes karriere, hvorav én aldri er gitt ut.

Fotograf: Magne Mellem EnoksenTone Damli Aaberge holdt seg mest i nåtiden. Hun bød på flere sanger fra sitt nye album, i tillegg til hiten The Bliss Song og en cover av Eva Cassidys Songbird. Som Knutson bød Sogndal-jenta på sarte melodier i en akustisk innpakning, men hun ga til tider litt mer på og demonstrerte at stemmen også behersker mer kraftfulle toner. Alt i alt to korte konserter som ga en behagelig start på siste festivaldag.

Karpe Diem
Bendiksbukta

Fotograf: Magne Mellem EnoksenHiphophumor
Karpe Diem er en av de største suksessene i norsk rap de siste årene, og det var et stort publikum til årets Quart å være som hadde møtt fram i Bendiksbukta for å få med seg Chirag og Magdi på scenen. Duoen skuffet ikke fansen, men dro til med velkjente beats og engasjerende tekster. Karpe Diem er uten tvil en publikumsvennlig gruppe. Rapperne er flinke til å få med seg fansen på låtene, og de spøker mye både seg imellom og med tilskuerne i pausene.

Det er også mye humor i tekstene til Chirag og Magdi, selv om de ofte handler om alvorlige temaer som politikk og identitet. Gutta har i tillegg engasjert seg i kampen mot nedlasting. Det var stor stemning i Bendiksbukta da duoen rappet en låt om å kjøpe cd-en i stedet for å laste ned. Karpe Diem gjorde også flere av tekstene sine dagsaktuelle ved å flette inn Quart og rose festivalen flere ganger, noe som slo godt an hos publikum.

Rapperne gjorde også et nummer ut av at de ville spille låta Skjønner Du? for aller siste gang. Gutta sa de har begynt å bli litt lei av å spille låta de skrev da de var 17 år gamle, og nettopp her har nok Karpe Diem noe å gå på. Med bare ett album og en EP bak seg blir live-materialet litt likt og litt tynt. Hits som Piano og Show sitter som et skudd, men når gutta får mer å velge fra, blir de nok enda mer spennende på scenen.

Knutsen og Ludvigsen + Motorpsykkel
Odderøya Amfi

Fotograf: Magne  Mellem EnoksenFlyter på rutinen
Ingen tvil om at Knutsen og Ludvigsen har stått på scenen før. Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen er utrolig samspilte, også med bandet Motorpsykkel i ryggen. Duoen slenger bemerkninger til hverandre og deler historier fra mange års turnevirksomhet med publikum. Noen vitser og historier får deg faktisk til å le. Dette gjør at konserten med den rutinerte duoen blir en like mye humoristisk som musikalsk opplevelse – og det er ikke noe i veien med det.

Noe av det som leveres fra scenen blir likevel litt stivt, og enkelte dialoger bærer preg av å være veldig innøvde. Når det gjelder å overraske har duoen faktisk litt å lære av Bare Egil Band, som på sett og vis leverer samme type show som Knutsen og Ludvigsen. Når Dolmen og Lorentzen så mange år bak seg sammen, burde de klare å lage litt mer moro på sparket. Når det gjelder låtutvalg, er det derimot greit å være forutsigbar. Publikum er kommet for å høre Hallo! Hallo! og Kanskje Kommer Kongen, og det får de.

Noen overraskelser blir det likevel. Etter en uke med kanskje-ekstranumre, er det befriende når duoen kunngjør at de er for gamle til å gå trappa ned fra scenen og tilbake igjen flere ganger enn nødvendig og derfor tar ekstranummeret Dum Og Deilig med en gang. Dermed går vi fra Odderøya Amfi og Quart 2007 med et smil, selv om publikumsoppmøtet på Knutsen og Ludvigsen nesten var like trist som guttas egen Matpakkespisevise.

Årets Quart har ikke vært noen økonomisk suksess. Natt til tirsdag var festivalen nær konkurs, men nye tilskudd reddet årets musikkfest i Kristiansand. Dermed blir det nok Quart også neste år, men neppe helt lik festivalen slik den har vært. Vi venter i spenning på hvilke grep ledelsen gjør før neste år. For Quart har gitt oss for mange gode musikalske øyeblikk, også i år, til å forsvinne.

Magne Mellem Enoksen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.