Scroll To Top

Surfin’ USSR – Nesten for mye av det gode

Karakter

Balkanbluegrass, øskantboogie (far east, man!), speedfolk og gudene vet hva (jeg tviler) er bare noen av de merkelappene det vil være naturlig- og unaturlig- å plassere på hva Farmers Market bedriver med på Surfin’ USSR.

Surfin’ USSR er bandets første album på åtte år og er en fartsfull og broket samling låter med et slags utgangspunkt i bulgarsk folkemusikk spilt på Farmers Markets usedvanlige elegante og lekne stil. I spissen står geniet og den passe gale Stian Carstensen og hans trekkspill og som muligens er mannen som kan gi det utskjelte instrumentet sin fortjente renessanse. Han er ikke alene (heldigvis). Med seg har han utmerkede musikere som Trifon Trifonov på saksofon, den allestedsværende trommeslageren Jarle Vespestad, bassisten Finn Guttormsen og Nils Olav Johansen på gitar, et instrument Stian Carstensen selv trakterer på utmerket vis. Det er disse herremennene som utgjør kjernen i Farmers market og i tillegg dukker et bulgarsk kor opp, samt tablaspilleren Jai Shankar for å gi en hjelpende hånd.

De har hatt det moro i studio, det er det ikke vanskelig å høre på det sjarmerende albumet. Men Farmers Market er uttvilsomt et styggbra liveband og på det området er de kanskje blant Norges beste. På plate derimot kan det bli for mye av det gode. Den musikalske hybriden av det meste som er oppfunnet av musikalsk galskap pluss en god del som enda ikke er oppdaget, blir lett for heseblesende og anmassende. Spesielt hvis du faller for fristelsen av å høre hele platen på en gang. Surfin’ USSR gjør seg klart best i bruddstykker med innlagte hvilepauser.

Men som sagt, moro har de hatt det. Det gir ikke minst de morsomme låttitlene inntrykk av. Hva med Hell And Baku, The Dismantling Of The Soviet Onion Made Us Cry og One Day, Son, All I Own Will Still Belong To The State?. Legg også merke til at ingen av låtene er skrevet av Lenin / McCarthy. Sånt blir man i riktig godt humør av. Det blir man som sagt av albumet også- i passe doser riktignok.

Kjøp gjerne platen, men aller helst få med deg Farmers Market når de holder konsert. På scenen er de nemlig uovertruffen.

Om skribenten

Dagfinn Bergesen

kommentarer