The Dio Years (MVI) – Å hoppe etter Osbourne

The Dio Years (MVI) – Å hoppe etter Osbourne

The Dio Years, som tar for seg amerikanske Ronnie James Dio korte og intense periode som sanger i britiske Black Sabbath, ble første gang utgitt i 2007, men nå er den altså kommet i formatet MVI (Music Video Interactive) og dermed for fansen blant annet også tre videoer, hvorav to er konsertopptak og en er promovideo.

Det viste seg raskt at Ronnie James Dio, som før det hadde skapt seg et navn gjennom sitt medlemskap i Elf og Rainbow, som Deep Purple- gitarist Ritchie Blackmore startet etter at han forlot Deep Puple i 1975, var mer enn kapabel nok til å overta mikrofonstativet etter Ozzy i 1979. Sabbaths to siste utgivelser med Ozzy som vokalist, Technical Ecstasy (1976) og den aldeles grusomme Never Say Die (1979) var usedvanlig svake og viste et band som hadde mistet gløden. Ronnie James Dio brakte utvilsomt ny glød og sårt tiltrengt vitalitet til et band etterlatt i kreativ tørke og tungt narkomisbruk.

I tillegg kunne – og kan – Dio synge og var også en mer enn habil låtskriver som riktignok sjelden skrev om noe annet enn demoner og djevler og annen ondskap. Videre tilførte han et snev av amerikansk melodiøs hardrock til gitarist Tony Iommis skarpe gitarriff. Dio fikk æren av å redde Sabbaths karriere fra å gå helt ad undas gjennom sine bidrag på albumene Heaven And Hell (1980) og den etterfølgende Mob Rules(1981). Han deltok også på det svake livealbumet Live Evil (1983), men den er heldigvis ikke representert på denne samlingen.

Det er derimot og heldigvis låter som de riffsterke og melodirike låtene Neon Knights, Lady Evil, Turn Up The Night, Die Young og selvfølgelig Heaven And Hell som er bandets kanskje beste beste post-Ozzylåt. I tillegg for vi Children Of The Sea i konsertopptak og tre nye låter, de helt greie The Devil Cried, Shadow Of The Wind og Ear In The Wall (for noen titler!). Videre er også comebackalbumet Dehumanizer fra 1992 representert med låter blant annet den tåpelige TV Crimes, noe som kanskje ikke var like lurt.

The Dio Years er blitt en ålreit og et godkjent karriereoverblikk over Black Sabbath med Ronnie James Dio som vokalist. Så kan man alltids diskutere hvilken Sabbath-periode som var den beste. Den med Ozzy eller den med Dio?

Dagfinn Bergesen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.