Songs in A & E – Oppfrisket spacerock

Songs in A & E – Oppfrisket spacerock

Spiritualized ble dannet av Jason Pierce i 1990, etter at gamlebandet Spacemen 3 begynte å falle fra hverandre mot slutten av 80-tallet. Studioutgivelsene har kommet ganske sporadisk, med Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space B P fra 1997 som et kommersielt – muligens også kunstnerisk – høydepunkt. Et høydepunkt det har vist seg vanskelig å følge opp.

Songs In A & E er faktisk bare det sjette i rekken på 18 år, foruten to konsertskiver og noen EP-er. Hele fem år har gått siden Spiritualizeds siste album, det noe skuffende Amazing Grace. ”Jason Spaceman” har i mellomtiden nesten strøket med av dobbelsidig lungebetennelse, men det virker som han har brukt pausen godt. Flere av sporene på Songs In A & E tyder på at herr Pierce har gått i tenkeboksen, og at han har ønsket å lage noe mer enn en tradisjonell Spiritualized-plate.

Låta Death Take Your Fiddle ligger opp mot alternativ country, og kunne fint dukket opp på en utgivelse av for eksempel Calexico eller Giant Sand. Engelsøt koring venter oss på Sweet Talk, en låt som i stemning ligger nokså langt unna dysterheten fra for eksempel Ladies and Gentlemen…. Feedback og skurrende gitarer dukker først opp et stykke ut på platen, som på rockete You Lie You Cheat.

Samtidig dukker det opp elementer som er umiskjennelig Spiritualized-iske. Den velkjente droningen er fremdeles der, og den skakke, såre vokalen er den samme som før. Minimalismen er også der, kanskje i enda sterkere grad enn før. Flere av sporene bæres nesten utelukkende av enkle grep på akustisk gitar, uten at de er noe mindre spacerock av den grunn. De virkelig store referengene og strykerpartiene spares til de store øyeblikkende, som på den svulmende førstesingelen Soul On Fire, som etter sigende allerede er blitt en konsertfavoritt.

Omslagsheftet til Songs In A & E er for øvrig en god grunn til å kjøpe dette albumet fysisk, fremfor å laste ned sporene på lovlig – eller ulovlig – vis. Her har Jason Pierce videreført den klassiske coverkunsten fra Ladies and Gentlemen, med inspirasjon hentet fra legemiddelinnpakninger. Det er bare å brette ut og nyte mens du knipser de 18 ørepillene som følger med.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.