I siktet: Christer Falck

I siktet: Christer Falck

– 2008 ble et konkursår for norske festivaler. Går det bedre i år?
– Jeg tror nok arrangører vil være litt mer forsiktige i år, så den største konkursboomen vil nok gi seg. Men det er fortsatt alt for mange festivaler …og ikke minst alt for mange dårlige festivaler, så det er kanskje greit at det lukes litt.

– Hva vil finanskrisen bety for musikkindustrien – og for musikken?
– Ikke mye. Musikk vil det deppes til og festes til. Om det er gode tider kjøper man musikk, og er det dårlige så kjøper man jaggu plater da og.

– Hvilken albumutgivelse har du størst forventninger til i 2009?
– Her skal jeg tillate meg å være 100 prosent partisk og si Bellman. Han gir ut skive på mitt selskap (C+C Records, red anm) 19. januar. I tillegg lager han ekstraordinær musikk, har en ekstraordinær stemme og har med seg et ekstraordinært godt band i ryggen. Ellers blir det spennende å sjekke ut de tre Prince-albumene som skal ut i løpet av 2009, selvfølgelig

– Hvilken lovende norsk artist eller band får sitt gjennombrudd i år?
– Nå fikk jo Thom Hell endelig sitt i fjor, så blant de helt vesentlige grunnpilarene i norsk pop og rock er det nå omtrent bare Christer Knutsen som ikke har tjent så mye som han fortjener på musikken sin. Ellers tror jeg elektronikajenta Post vil være en vindskeiv fargeklatt i årene fremover.

– Hvilken by/landsdel har den mest spennende musikkscenen i Norge akkurat nå?
– I Bergen skjer det mye, og Kristiansand har mange talentfulle folk som har forstått verdien av å ikke henge seg opp i en sjanger.

– Er by:Larm like relevant i dag som arrangementet var ved begynnelsen av årtusenskiftet?
– by:Larm er nok mer en folkefest for massene nå enn i den spede begynnelsen, men den er fortsatt relevant om man vil få med seg det som er i 2. divisjon i musikk-Norge, det vil si Adecco-ligaen. Personlig synes jeg det er litt mye fokus på pop og rock, men det er nå meg.

– Ulovlige nedlastninger anno 2009: Venn eller fiende?
– Jeg laster ned ulovlig som faen, men kun for å sjekke ut god musikk som jeg kan kjøpe.

– Det ble solgt 1,07 milliarder digitale låter i USA i 2008, en økning på 27 prosent fra 2007. Er dette et godt eller dårlig resultat?
– Digital musikk er og vil alltid være harry!

– Hvor er cd-formatet om 5 år?
– Det er cirka 2/3 så stort som det er i dag. Heldigvis finnes det fortsatt musikkinteresserte folk over 16.

– Hva er ditt første råd til unge artister som ønsker å leve av musikken sin?
– Ei alt sjæl, og hold dere unna sånne som meg. Lag egen label, skaff distribusjon og promotør, og vit at om du gjør alt riktig så selger du dobbelt så mye hver gang du gir ut plate. Regn med 1000 eks på førsteskiva, og regn deg frem til hvilket år du vil tjene penger ved hjelp av multiplikasjonstabellen og hyppighet på utgivelser. Hold deg unna røyk, dop og alkohol, og bruk mer tid på å lære businessen i stedet for å finpusse på teknikken. Dette vil være viktigere og viktigere i årene fremover.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.