I siktet: Anne Solsvik

I siktet: Anne Solsvik

– 2008 ble et konkursår for norske festivaler. Går det bedre i år?
– Det hadde vært helt utrolig dersom festivalarrangørene var så lite opptatt av sitt publikum at de igjen vil risikere å gå på en smell. De som ikke fikser det må innse at det kanskje ikke er rom for dem i den sterke konkurranse, hvor man må leverer godt program og god økonomi. Jeg skal selv være med å arrangere Bekkerock i Bjølsenparken i Oslo, og er innom Hovefestivalen i hjembyen min Arendal. Jeg tror det blir en bra festivalsommer.

– Hva vil finanskrisen bety for musikkindustrien – og for musikken?
– Det vil nok ikke føre til mindre interesse for musikk, eller gjøre at færre ønsker å bli musikere på heltid. Jeg mener at kultur er noe mennesker søker uavhengig av hvor mye penger man har i lommeboka. Det sies at finansnedturen vil føre til en kulturopptur. Det tror jeg på! Vi ønsker å bli beriket, og prioriterer det selv om det går dårlig rundt oss.

– Hvilken albumutgivelse har du størst forventninger til i 2009?
– Gleder meg masse til Röyksopps nye album, og gleder meg til å høre den nye plata til Lily Allen.

– Hvilken lovende norsk artist eller band får sitt gjennombrudd i år?
– Jeg har ikke akkurat spesialkunnskaper på dette området, men håper vi hører mer til band og artister som synger på norsk i det nye året. Det er gøy!

– Hvilken norsk by/landsdel har den mest spennende musikkscenen akkurat nå?
– Har ikke peiling på hva som er den mest spennende scenen akkurat nå. Da jeg var student i Bergen syntes jeg at det var mye spennende der, og i dag synes jeg det skjer mye her i Oslo. Jeg har inntrykk av at det er stor aktivitet over hele landet.

– Er by:Larm like relevant i dag som arrangementet var ved begynnelsen av årtusenskiftet?
– For meg som tilhører er det en fantastisk møteplass mellom artister og publikum. Arrangementet skaper en fantastisk stemning i sine omgivelser.

– Ulovlige nedlastninger anno 2009: Venn eller fiende?
– Definitivt en venn! Dette er en mulighet til å nå ut til et enormt publikum – og bli kjent langt utover puben på hjørnet. Mange lytter til musikk som er lastet ned ulovlig, og på den måten blir de kjent med plater som de siden kjøper og band de senere går på konsert for å høre. Nedlastning anno 2009 er en del av markedsføringen for mange.

– Det ble solgt 1,07 milliarder digitale låter i USA i 2008, en økning på 27 prosent fra 2007. Er dette et godt eller dårlig resultat?
– Det er vel en forventet utvikling. Et kjent ordtak lyder ”Vis meg din iPod, så skal jeg si deg hvem du er”, så det ligger litt i kortene at folk handler stadig mer digital musikk. Jeg vil tro at salget av digitale låter vil fortsette å øke fremover, og at folk i større og større grad kjøper enkelte låter fremfor samlingen som er på en cd. Økte valgmuligheter er en god utvikling for forbrukerene.

– Hvor er cd-formatet om 5 år?
– Borte, borte, borte vekk! Jeg tror den nye teknologien tar over i økende tempo, men at de av oss som er nostalgiske fortsatt får tak i cd-er i enkelte butikker.

– Hva er ditt første råd til unge artister som ønsker å leve av musikken sin?
– Ha tro på deg selv, og bruk alle kanaler for å nå frem til de du vet kommer til å digge det du holder på med.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.