I siktet: Stine Mari Røverdatter

I siktet: Stine Mari Røverdatter

– 2008 ble et konkursår for norske festivaler. Går det bedre i år?
– Jeg tror det vil gå bedre for de som bestemmer seg for å arrangere festival i 2009. Forhåpentligvis har festivalarrangørene innsett viktigheten av å drifte organisasjonen skikkelig, og at man ikke skal bruke statens penger til å betale andre regninger.

– Hva vil finanskrisen bety for musikkindustrien – og for musikken?
– Finanskrisen vil være alvorlig for plateselskapene som allerede sliter. Jeg tror vi har godt av litt nedgang nå, den aller festeste musikken har jo kommet ut av folk som har hatt det vanskelig.

– Hvilken albumutgivelse har du størst forventninger til i 2009?
– Jeg og resten av BLÅ-gjengen har vært svært travle med nesten 400 arrangementer i 2008, så det har ikke vært så mye tid til å løfte blikket og se langt inn i 2009. (Dette intervjuet fant sted i januar, red. anm.)

– Hvilken lovende norsk artist eller band får sitt gjennombrudd i år?
– Oi, det er et litt skummelt spørsmål, siden jeg kjenner svært mange artister og norske band. Men jeg håper flere får øynene opp for Harrys Gym, Mattiaz Telles og Årabrot. Harrys Gym har kommet med et veldig sterkt debutalbum, Mattias Tellez gjorde en av de beste konsertene på Iceland Airwaves 2008 og Årabrot er deilig, deilig hard.

– Hvilken by/landsdel har den mest spennende musikkscenen i Norge akkurat nå?
– By og land, hånd i hanske.

– Er by:Larm like relevant i dag som arrangementet var ved begynnelsen av årtusenskiftet?
– Ja, det vil jeg si

– Ulovlige nedlastninger anno 2009: Venn eller fiende?
– Fiende! Du kan høre på ting for å sjekke det ut, liker du det betaler du for å laste ned. Den eneste ulovlige nedlastingen jeg synes er greit er om du har kjøpt vinyl og ikke fått med nedlastingskode.

– Det ble solgt 1,07 milliarder digitale låter i USA i 2008, en økning på 27 prosent fra 2007. Er dette et godt eller dårlig resultat?
– Altfor dårlig, men det vil stige litt etter litt. Vi er jo trege, vi mennesker.

– Hvor er cd-formatet om 5 år?
– På søppelfyllinga der det hører hjemme. Om fem år selges det heller fantastisk fine vinyler og diverse merch med nedlastingskode til musikken. Of Montreal lanserte sin siste plate som cd, vinyl, t-skjorte, handlenett, lampe og tapetklistremerker, hvor all merchen hadde nedlastingskode til albumet. Fantastisk!

– Hva er ditt første råd til unge artister som ønsker å leve av musikken sin?
– Lag nye låter hele tiden, bli virkelig god på instrumentet ditt, lær ulike stiler, lag fem ulike versjoner av alle låter, bli skikkelig, skikkelig, skikkelig god til å spille live, tenk nytt alltid, samarbeid med andre musikere med både samme og veldig ulik musikksmak, spill i andres band, ta en sjans, lær av andres feil, ikke ta deg selv for seriøst eller for useriøst, og stå på som faen!

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.