50 år og like sur

50 år og like sur

Foto: Frode Jørum/Panorama, Quart 2004

For 50 år siden ble Stephen Patrick Morrissey født i Manchester i England. På begynnelsen av 80-tallet jobbet han et par uker som vokalist i det lokale bandet the Nosebleeds, før han i 1982 møtte den eminente gitaristen Johnny Marr og stiftet the Smiths – som i dag regnes som et av de viktigste britiske bandene gjennom tidene.

Etter fem år og fire album brøt the Smiths sammen på grunn av interne stridigheter, og allerede året etter innledet Morrissey en solokarriere som per dags dato teller ni studioalbum og to konsertplater. Både i musikken og i uttalelser har engelskmannen vært kontroversiell, med til dels harde utfall mot politikere, kongefamilie og andre artister. Morrissey ble også beskyldt for lefling med nasjonalisme på 90-tallet, samtidig som platesalget gikk stadig dårligere. Etter en lang pause gjorde Morrissey et bejublet comeback i 2004 med You Are The Quarry, og tidligere i år kom Years Of Refusal. 20. juni spiller jubilanten på Sentrum Scene i Oslo.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.