Scroll To Top

– Sugarcubes; En fire år lang hobby

Foto: Thomas Olsen

Fredag feirer plateselskapet Smekkleya, eller Bad Taste på godt norsk, 20 år. Selskapet ble i sin tid startet av en gjeng ukjente kunstnere og musikere, blant annet Björk, og har siden spilt en viktig rolle for islandsk pop. Sigur Rós, Múm og Sugarcubes er bare et knippe av bandene som har sprunget ut av Bad Taste.

Fotograf: Thomas OlsenIslandsk media har allerede rapportert at forberedelsene til konserten har gått over all forventning. Bassist og norskfødte Sigtryggur Baldursson uttalte til gratisavisa The Reykjavik Grapevine at de første ukene med øving gikk overraskende bra.

Ingen måtte overtales
Onsdag, to dager før konserten, møtte bandet til mingling med pressen på utestedet Sirkus, rett over gata for Bad Tastes egne lokaler i sentrum av Reykjavik.

Det var ingen som måtte overtales til å bli med på gjenforeningen. Det var en beslutning alle tok sammen forteller Björk og gitarist Þór Eldon.
– Vi hadde snakket om det flere ganger, men har aldri vært noen anledning, ikke før nå, sier Þór.

Fotograf: Thomas Olsen

Savner ikke Sugarcubes
– Vi har holdt på med Bad Taste mye lenger enn som plateselskap og Sugarcubes. Sikkert i 25 år. Og vi driver fortsatt selskapet sammen og møtes hver uke så langt det er mulig. Sugarcubes var bare en fire år lang hobby, og var bare en liten del av Bad Taste, forteller Björk.

Så når vi spør om hun har savnet gamlebandet trenger hun ikke tenke seg om.
– Nei. Vi ses jo uansett. Og det har vært så mye annet, smiler verdenstjernen lurt.

Þór har heller ikke savnet bandet. Han forteller ivrig om alle prosjektene han har drevet med siden Sugarcubes ble oppløst. Han har jobbet med dokumentarer og filmmusikk. Og nå er han blant annet plateaktuell med en poesiplate.

Fotograf: Thomas OlsenAlle inntektene fra billettsalget går rett inn i videre drift av plateselskapet Bad Taste. Eller som Baldursson uttalte i Grapewine:

Eksklusiv konsert
– Målet med konserten er å gi økonomisk påfyll så vi kan fortsette å promotere fantastisk islandsk musikk som ikke nødvendigvis tjener inn big bucks. Så vi kan fortsette å tape penger med lysets hastighet. Det er mottoet vårt.

Det er 14 år siden Sugarcubes sist gjorde en konsert. Det er så langt ikke annonsert andre konserter enn bursdagskonserten i Reykjavik førstkommende fredag.

Om skribenten

kommentarer