Scroll To Top

– På barrikadene for å gi popen en seier

Artister: Sjangre: , ,

For med en albumtittel som …And Then We Married The World legger ikke osingene skjul på sitt mål. De vil opp, ut og frem. Men mest av alt vil de spille musikken sin for et levende publikum.

Og dem er det mange av, skal vi tolke turneplanen som blir sparket i gang i Etne 5. februar rett. For når turneen er ferdig 26. april har de lagt bak seg mer enn førti spillejobber.
– Det er det som er det store kicket. Vi er først og fremst et liveband, forteller Furia-gitarist Solvor Hunshamar.

Fotograf: Paul A. NordalMed rødgipset arm etter et litt for tett møte med Kaizer-gitarist Geir Zahl for noen uker tilbake.
– Går det bra med armen? Hvordan er det å gjøre konsert med gipset arm?
– Det går fint. Det blir litt stivt etter en stund (Solvor demonstrerer ved å holde armen i en spesiell stilling). Men det går stort sett greit.

Vokalist Stine Kobbeltvedt trer støttende til og bekrefter at det faktisk funker:
– Vi gleder oss enormt til å spille igjen. Det er her vi henter mest inspirasjon. Først og fremst er det ekstra gøy, men også fordi vi får besøkt en rekke steder som vi ellers aldri ville fått se.

Setter Os på kartet
Sist Furia gjorde en konsert var i hjembygden Os tredje juledag. På Os har dette blitt en årlig tradisjon, spesielt etter at de fem jentene som utgjør bandet flyttet til Oslo for noen år siden for å satse fullt og helt på musikken. Ifølge dem selv er dette en legendarisk begivenhet, noe som for alvor også har plassert Os Rock City i folks bevissthet – også langt utenfor kommunegrensene.

– Hvor er det mest moro å spille da?
– Tja… overalt egentlig. De store byene… i Oslo og Bergen er det alltid fullt kjør, bekrefter Stine.
– Men det har definitivt også noe for seg å spille på mindre steder, legger Solvor til.
– I Alta for eksempel. Og i Bø hvor vi jo alltid blir godt mottatt.

Fotograf: Paul A. NordalJentene forteller videre at det går et skille mellom det å spille i de store byene og på bygden:
– Det er klart at det kanskje gir oss et litt annet utgangspunkt i forhold til vårt publikum. Mens byfolk jevnt over har lettere tilgang til kulturarrangementer, er det derfor naturlig at de er mer bortskjemte på konsertfronten, mener Stine.
– Sånn sett har nok folk en litt mer fin holdning på bygden, tilføyer Solvor, før hun fortsetter:
– På landet spiller vi mer på publikums premisser, hvilket gir oss muligheten til å komme nærmere inn på menneskene der.

De mimrer fornøyelig over et nesten glemt nachspiel de en gang skal ha havnet på – på en fiskebåt en eller annen plass oppe i nord.Fotograf: Paul A. Nordal

– Kontakt med lokalmiljøet er naturlig for oss, samtidig som vi kommer mer på bølgelengde med befolkningen på mindre steder. Vi husker selv hvordan det var å vokse opp i Os, når det en sjelden gang ble arrangert konsert på ungdomshuset der.
– En gang vi opptrådte på en ungdomskonsert i Bodø, kom det bare syv stykker! Syv!
– Syv små personer som bare sto der med Cola-flaskene sine og var forventningsfulle. Vi kunne jo ikke skuffe dem, og bestemte oss for å gi alt. Dermed leverte vi en dritbra konsert for de tilstedeværende, minnes Stine.
– Ja, også beklaget de på vegne av alle vennene sine som ikke kom. Men det ble en bra konsert, ja en som vi ikke glemmer så lett, avslutter Furias talskvinner.

Kosovo
En opplevelse som har gjort enda dypere inntrykk på bandet er deres Fotograf: Paul A. Nordalopptreden i Kosovo i fjor. Her spilte Furia for et par tusen mennesker som aldri hadde vært på konsert før. Omgitt av snikskyttere og et crew bestående av militært personell.

– Det var en svært rørende opplevelse, medgir Stine. Noen gråt faktisk da vi spilte. Ikke for at vi var dårlige, men fordi disse menneskene aldri hadde vært på konsert før. Vi trodde vel vi visste hva vi gikk til, men innså etter hvert at vi egentlig kjente ganske lite til årsakene til konflikten på Balkan.

De fem jentene fra Os bodde på brakke i militærleir sammen med FN-styrker i fire-fem dager. Og trivdes med det.
– Så nå vet dere hva dere skal satse på dersom platen flopper og karrieren svikter?
– He-he… kanskje det. Etter hva vi har skjønt så tjener ihvertfall de gutta godt, hevder Solvor og refererer til en norsk løytnant de traff under oppholdet som tjente 600.000 i året.

Albumet …And Then We Married The World har jentene i bandet jobbet intenst med gjennom de siste seks månedene. Og nå foreligger altså resultatet. På tidspunktet vi møter Furia, er turneen ennå ikke begynt, og det er bare to døgn til debutplata offisielt er i salg.

Stine er tydelig spent på hvordan den nye platen vil bli mottatt:
– Det er klart det er spennende. Men på samme tid er det litt skummelt å bli konfrontert med hva andre synes om det arbeidet vi har gjort i studio.
– Vi har brukt litt tid på arbeidet. Og vi vil jo helst at resultatet skal oppfattes som gjennomtenkt.
– Spesielt siden vi har brukt mye energi på å flikke på små detaljer, skyter Solvor inn.

Demokratisk band
Foruten Stine og Solvor består Furia av Stines søster Kirsti Kobbeltvedt på gitar og keyboard, May Britt ‘Maya’ Vik på bass og Agate Kleppe på perkusjon og keyboard. Sammen er de sannsynligvis landets mest demokratiske band, hvor hver enkelt av medlemmene skal ha hatt like mye å si for tilblivelsen av verket. Fotograf: Paul A. Nordal

– Vi har benyttet en demokratisk metode å jobbe på, når vi har kommet frem til at det funker godt for oss. Alle i bandet har vært med å sette sitt eget preg på resultatet. Det er medlemmenes individuelle musikksmak som til syvende og sist blir hva Furia er, mener de to.

…And Then We Married The World har jevnt over blitt godt mottatt i media. Bandet følger opp platelansering med hektisk turnevirksomhet. Bare tiden vil vise om Furia er i stand til å gjenta Kaizers’ suksess på det feltet. Kaizers Orchestra er for øvrig et band de to furiene mener mange har mye å takke for, da de har vært døråpnere for at publikum har blitt mer mottakelig for å sjekke ut norsk musikk.

Jentene har ihvertfall bevist at de både kan lage plate i studio og presentere innholdet med intensitet og innlevelse fra en scene. Furia har gjort unna grunnarbeidet, så nå er det opp til folket å følge opp. Det har de fortjent. Spesielt dersom det ligger noe i Solvors utsagn:
– Furia står på barrikadene for å gi popen en seier for alltid!

Om skribenten

kommentarer