Scroll To Top

Live Invasion –

Artister: Sjangre:
Karakter

Sammen med Rhapsody, Blind Guardian, Stratovarius, Hammerfall og Gamma Ray er Freedom Call så vidt vi vet en stigende stjerne på powermetall-himmelen og blant fanebærerne for denne nokså sære og tyskdominerte avleggeren av metalsjangeren. Nå er de klare med et livealbum som består av opptak fra Tyskland under turneen de hadde sammen med Blind Guardian i 2002.

Som all powermetall går det også på Live Invasion lynkjapt for seg. På samme tid er innholdet på platen fremtredende melodiøst og klassiskinspirert, med en nesten parodisk forkjærlighet for pomp og prakt. Det er på mange måter et svar på mørket som omkranser death- og black metal om dagen, for dette er både humørfylt og gledesspredende – til tross for at tekstene stort sett handler om hvor kult det er å gå til krig.

Det er selvsagt lekende lett å avskrive Freedom Call som erkepompøst krigsforherligende sprøyt fremført av voksne menn med svarte skinnbukser og bar overkropp. Men det hele er vel i stor grad hva det dette faktisk er. Men alt er vel et spørsmål om tilnæring, og i tilfellet powermetall og Freedom Call, får denne tilnærmingen bestå i bandets evne til å vri på sjangeren og skape fengende melodier.

Det første punktet sneier de ikke en gang, for her er det så å si null sjangerprogresjon å spore. På innslag som Tears Of Taragon nærmer de seg «new wave of British heavy metal»-epoken, mens The Eyes Of The World er mer rett fram popmetall på trippel hastighet og mer enn nok balleklem i vokalen til at fansen har all grunn til å gå fornøyde hjem. For alle andre blir dette en oppvisning i ekstremt dårlig smak og melodiske klisjéer. Vi snakker riktig nok om folk som virkelig kan spille på intrumentene sine og som i alle fall bruker sin musikalske innsikt til å briljere litt, om ikke annet.

Lydmessig er Live Invasion så bra som et livealbum kan få blitt, og det fungerer dermed sikkert helt utmerket som et samlealbum for de som bare skal ha toppene fra Freedom Calls karriere. Med på kjøpet får vi servert en bonusdisk som blant annet inneholder en gammel EP som tidligere har vært vanskelig å få tak i. Blant annet bys det på mer eller mindre overrumplende coverlåter, deriblant en plankekjøring av Helloweens klassiske Dr Stein og en ganske gøy versjon av Ultravox’ Dancing With Tears In My Eyes. Faktisk!

Om skribenten

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

kommentarer