Categories: Plater

About A Boy (Original Soundtrack) – Feiende flott filmmusikk

Begge filmene ble også fulgt av flott filmmusikk, men About A Boy (Gutter Er Gutter på norsk) er første Hornby-filmatisering som har fått spesialskrevet musikk. Visstnok var det Hornby som valgte Badly Drawn Boy til oppdraget, noe som igjen gjenspeiler mannens generelt høye kvalitet.

Etter at den bejublede debutplata The Hour Of Bewilderbeast fikk den prestisjetunge Mercury-prisen for 2000, har Damon Gough hatt stor suksess med sitt enmannsprosjekt. Debutplaten viste en artist sprekkfull av talent, men avslørte samtidig kanskje en viss mangel på fokus. Uansett, albumet var definitivt en av de mest spennende dét året.

Om dette ses på som en offisiell oppfølger eller bare et mellomspill vet jeg ikke, men resultatet er uansett upåklagelig. Fortsatt leker Badly Drawn Boy seg med popformatet; med sin helt særegne tilnærming til musikken. Når han her får tonelegge en hel film, bidrar han med en blanding av sanger, instrumentaler og små stemningsskapende snutter. Dette er jo i og for seg det samme formatet The Hour Of Bewilderbeast hadde.

Resultatet mer sammenhengende og jevnere enn sist. Førstesingelen Silent Sigh var riktignok overraskende lite umiddelbar når den kom, og man kan jo lure på hvorfor ikke låter som A Peak You Reach eller Something To Talk About ble foretrukket. Uansett, det er ikke et svakt øyeblikk på dette albumet. En del av instrumentalene gjør riktignok ikke så mye av seg (de vil trolig komme mer til sin rett i filmen), mens andre igjen som S.P.A.T og Delta (Little Boy Blues) er rent ut fantastiske i sin lek med rytmer og instrumenter.

Med avslutningslåta Donna & Blitzen har han til og med levert en potensiell klassiker av en alternativ julesang. Dette albumet tåler definitivt sammenligningen med andre klassiske soundtrack (som The Graduation). Men jeg kan ikke forstå at ikke flere filmskapere og musikere foretrekker dette formatet, i stedet for å røske sammen en ny Absolute Music-CD og kalle det filmmusikk.

Jeg spådde sist at Badly Drawn Boy ville komme til å levere et mesterverk den dagen han får fokusert talentet sitt skikkelig. Dette er ikke det mesterverket, men jeg er fortsatt overbevist om at det vil komme. Bli ikke overrasket om det er Badly Drawn Boy som leverer dette tiårets Revolver, OK Computer eller Automatic For The People.

Akkurat nå gleder jeg meg noe voldsomt til å se denne filmen.

Harald Christian Langaas

Recent Posts

Holder det nede med rap på norsk

Simon Moholt fra Oslo holder det nede med old school rap på norsk. Hans EP,…

2 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2023

Hun har vunnet en drøss med priser, samarbeidet med alt fra Röyksopp til Timbuktu, og…

4 måneder ago

De beste reutgivelsene i 2023

Musikkbransjen fortsettet å pumpe ut reutgivelser på vinyl. Plateconnaisseur og Panorama-grunnlegger Paul A. Nordal viser…

4 måneder ago

Her er våre musikkfavoritter fra 2023

Hvilke album likte du best i 2023? Vi stilte dette spørsmålet til våre gode venner.…

4 måneder ago

Hyller Hammersland

Dagen før ettårsdagen for Pogo Pops-legendens bortgang, samles en bukett med kjente artister på USF…

5 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2022

Året er omme og fasiten er inne. Her er de beste albumene fra 2022, ifølge…

1 år ago