Countryrock for et nytt årtusen?

(Betong, Oslo – mandag 6. oktober 2003)

Men scenedrivet til bandet og låtsnekringstalentet til Hagfors setter dem litt foran resten av hopen innen denne delen av rocken. Det beviste de under mandagens show.

Et Oslo uten So What! bør være et drømmeland for Betong. Selv om man selvfølgelig skulle hatt med seg den allerede sagnomsuste klubben i Grensen, må man se fremover. Betong er et av de få konsertrommene i byen som kan ta opp stilling ved siden av John DEE for å skaffe folket i gata interessant musikk på de halvstore klubbene. Om det kommer til å bli en del av hverdagen er enda usikkert, men nå har de i hvert fall muligheten.

Lunefulle replikker
Uansett bør det komme et større publikum til kjelleren på Majorstuen. Det var dessverre så vidt halvfullt i lokalet i det bandet gikk på scenen. Men det satte heldigvis ikke noe sperrer på opplevelsen, for smilene satt løst både på scene og i sal. Martin Hagfors har alle de gangene undertegnede har støtt på ham, vært en varm scenefigur som trekker folk opp i stedet for å dytte dem fra seg. Formelen gjaldt heldeigvis også denne kvelden, hvor han delte adskillige replikker med sitt like lune sidekick i HGH; Håkon-du-skulle-ikke-hatt-mikk-i-kveld-Gebhardt.

The Cream Of The Crop er et band tuftet på respekten for en mann: Martin Hagfors. Hans arbeid opp gjennom årene har knyttet seg nært opp til en kjærlighet til musikken fremfor blikk til profitten. Denne respenten har kommet til gjennom arbeid i en rekke band (Home Groan, Groan Alone og HGH), samt som produsent eller låtskriver for andre musikere. Dermed er The Cream Of The Crop blitt et reellt stjernelag fra norsk musikkliv.

Styrke og selvtillit
Medlemmer fra Hellbillies, Motorpsycho, Askil Holm Band, Home Groan og Jaga Jazzist låner sine evner helt og fullt til Hagfors som svarer ved å ta dem åpent i mot. For det er aldri noen tvil om hvem som styrer skuta. Hovedpersonen utstråler styrke og selvtillit på en fabelaktig tilbakelent måte. I all sin jordnærhet er han fantastisk til stede med blikk, replikker og sin gudegave; stemmen.

Fotograf: homegroan.net
De åpner med den nye låta Hey Revolution Now, hvor Askil Holm trer frem som en voksen og stødig vokalist når han deler harmonier med Hagfors. På den andre kanten av hovedpersonen, gjaller Gebhardt ut på sin skakt deilige måte. De tre bidrar samlet til å gi bandet et snev av CSN&Y’s tradisjoner, før resten av musikerne legger seg rundt stemmene og trøkker til med sin fullspente og kontante rockkakofoni.

For dette er i stor grad en muskelversjon av musikken til Hagfors. I stor grad skyldes nok dette det kraftfulle arbeidet som Martin Horntveth gjør på trommer – her sammen med bassist Morten Strøm. De to driver bandets gitarister inn i en hardt rockende sirkel som banker løs på tilskueren. Det er gledelig å bevitne at selv i slike høylytte anledninger er materialet til Hagfors bortimot uangripelig. På siden av scenen, men hjertelig til stede med tangenter og trombone, lener Vidar Ersfjord seg inn i musikken og bidrar til å fylle opp lydbildet på en deilig og fullendt måte.

Musikerne på scenen trekker frem en rekke låter fra sangboka til Hagfors. Spesielt merkbart etter som kvelden skulle vise seg å strekke seg ut over to drøye timer. Bidrag som Emergency Exit, The Masterplan og Danko-hyllesten You Made A Difference, ble alle innslag som gledet de fremmøtte gjennom levende tolkninger av materialet.

Etter som kvelden stadig ble lengre fikk undertegnede stadig sterkere assosiasjoner til konsertene The International Tussler Society gjorde under Øyafestivalen tidligere i år. Uten å trekke frem det faktum at både Hagfors og Gebhardt begge var til stede på dette gildet også, deler de to bandene en løssluppenhet og en ektefølt kjærlighet til den musikken de spiller.

Strålende avslutning
Martin Hagfors & The Cream Of The Crop avslutter settet med en låt det virker som de egentlig ikke hadde tenkt å spille før publikum eventuelt hadde bedt dem om det. I det de snur på flisa og kjører i gang med Country Chris står det klart frem for denne anmelderen at den ellers så grå mandagskvelden er en suksess. Applausen er kontant og gledelig og de kommer tilbake med et ekstranummer som virkelig setter countryrocken på kartet igjen, og det etter flere tiår i eksil. Astrodome vrenges til sist ut av sin originale drakt og tres inn i den intense og høyst elektriske dress som The Cream Of The Crop er i ferd med å gjøre til sin egen. Aldeles strålende!

NB! Martin Hagfors & The Cream Of The Crop skal også spille på Kafe Kaos i Oslo i kveld, onsdag 7.oktober. Vær der!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.