Med snute for beats
(foto: Anthony Hopkins)
En allergiredusert Snuten kunne fortelle at artistnavnet kan ha flere betydninger. Blant annet kan det ha betydning som i en autoritet i form av politi. Som noen man kan stole på i tøffe tider.
– Dessuten så synes jeg det høres litt kult og skummelt ut, forteller Winther og avslører videre at en ”mørkt og skummel”-stemming er noe av det han prøver å få frem gjennom sin musikk.
Trass i sin forholdsvis unge alder har Ivar Winther altså tatt del i en stor mengde prosjekter. Hvordan har han fått tid til alt sammen?
– Jeg liker å jobbe, og synes det er fint å kunne holde på med ting jeg liker. Jeg klarer heller ikke å begrense meg, og er derfor helt avhengig av ha folk rundt meg som kan si i fra når jeg gjør ting som ikke er bra.
Som en av disse personene trekker han frem Martin Bjørnersen, også kjent fra Natt & Dag under DJ-navnet DJ Lada. Han bidrar for øvrig blant annet på perkusjon og vokal på Welcome To The Jungel
– Når jeg og Martin jobber sammen, gjør han egentlig ingenting. Han er veldig lite produktiv, men har stor sans for hva som høres bra ut og hva som ikke gjør det.
Bjørnersen fungerer på den måten som er filter på hva som kan jobbes videre med eller må forkastes. En funksjon Winther selv altså mener han ikke kan fylle.
Welcom To The Jungle er kanskje ikke den mest tilgengelige platen på markedet. Med sine harde robotbeats, og mildt sagt alternative uttrykksform, er det kanskje ikke alle som skjønner moroa. Spørsmålet er om Norges easylistningbefolkning er moden for denne type musikk?
Ifølge Winther så er den det, i alle fall deler av den:
– Det er alltid noen som er musikkinteressert, uansett hvor man spiller, mener han, og tenker på de forestående planene om å spille live uten for oslogryta.
– Vi (Snutekollektivet; Martin Bjørnersen, Sverre Thorstensen og Sideshow Nils, red.anm.) skal sammen med Oslo Atletico og Fox N’Wolf gjøre et forsøk på å ta showet vårt litt ut av Oslo.
Foruten å opptre andre steder i Norge, har de også planer om å spille i Stockholm og i Berlin.
Felles for disse bandene er et at de leverer et forrykende liveshow. Eller som Winther så fint sier det:
– Vi nøyer oss ikke med det andre gjør, som å runke laptopene sine på scenen. Og legger til at han tror dette er noe mange vil kunne ha glede av å se så lenge de altså er interessert i musikk.
– For den musikalske intensjonen bak platen var å lagen en skive som kunne fungere på klubber og deres tilhørende dansegulv. Som undertegnedes favorittdiskolåt dette året, er fortsatt Rollerboy i tetsiktet.
– Sangen handler om en av verdens smarteste menn målt ut i fra IQ; Steven Hawking” forteller Winther.
Mannen som på slutten av 1960-tallet la grunnlaget for The Big Bang-teorien om hvordan verden ble skapt, som takket være en vanskelig muskelsykdom er lenket til en rullestol.
– Selv om han ikke kan reise like langt som oss geografisk, kan han reise så utrolige mye lengre enn oss i det indre og mentale, hevder en tydelig fascinert Snuten.
Etter litt diskusjon om hvorvidt Snuten-kollektivet hadde laget den første norske funkplaten eller ikke, kom vi inn på om han hadde fått nok kred for å ha laget noe helt nytt her til lands.
– Ja, det vil jeg så absolutt si! Den har blitt omtalt flere steder, og må si meg fornøyd med det.
Litt rart synes han likevel det er at platen ikke har solgt mer. Noe av forklaringen ligger sannsynligvis i at ingen av låtene herfra har blitt satt på spillelistene hos noen av de vanligste kanalene for musikkformidling.
Teorien om at smal musikk ikke er ønsket, ble kontant avkreftet den dagen Fuel For Hatered av Satyricon ble A-listet av Petre i fjor.
– Der var det noen som virkelig ville ha den gode gamle metallen ut til folket, mener Winther, som selv om dårlig drahjelp fra etermediet bedyrer at han ikke er bitter for den manglende spilletiden.
Siste på agendaen denne ettermiddagen ble hvilke artister på den elektroniske osloscenen om er verdt å følge med videre. Foruten undergrunnsknotteskruere som Oslo Athletico, Fox N’Wolf, Beyond Dawn, Trulz & Robin, Metronomicon og den Detroit-inspirerte produsenen Satu fra Helsinki, trekker Winther frem en hel bråte med andre norske artister han har sans for. En liste som reflekterer bredden i norskmusikk og inkluderer skikkelser som Don Martin, Ingebrigt Håker Flaten, Equicez og Bjørn Eidsvåg.