Gildt i badet

Gildt i badet

Hellbillies / Bo Kaspers Orkester / Odd Nordstoga
(Norwegian Wood, Frognerbadet, Oslo – torsdag 17. juni 2004)
Alle foto: Nils F. Skumsvoll (nils@panorama.no)

I forhold til fjorårets trekkplaster under åpningsdagen, da med amerikanske Counting Crows og The Dandy Warhols som hovednavn på programmet, var tilnærmingen betraktelig mer lokal i formen i går. Lokalt i den forstand at det var mer folkelig i formen, men bønder i byn både på scene og blant publikum. På papiret kunne kanskje programmet for torsdag se noe tamt ut, men alle de tre aktørene viste seg fra sin beste side.

Hellbillies

Hallingdølene i Hellbillies hadde æren av å åpne Norwegian Wood 2004. Med sin elegante bygderock fra Ål, bød bandet på en tidvis svært forlokkende forestilling som understreker at dette bandet fortjener all den oppmerksomhet det har fått opp gjennom årene.

Hellbillies’ musikalske uttrykk hører kanskje aller best hjemme på en kro langs landeveien, så det må ha vært en stor utfordring for gutta å dra i gang stemningen fra den relativt store hovedscenen i Frognerbadet. Med konsertstart klokken 18 hadde nok heller ikke alle med dagspass somlet seg frem til arenaen da bandet gikk på, og det var forholdsvis god plass i den naturlige amfiet.

Fotograf: Nils F. SkumsvollLett å like
Men etter en litt nølende åpningsseksjon fant Hellbillies etter hvert formen og leverte en til tider forrykende konsert, som i hvert fall rent teknisk fungerte etter boken. Bandet sitter på et knippe folkelige og svært gode låter som er lette å like, selv for lokale og urbane innbyggere fra Oslos beste vestkant. En miks av osloborgere og tilreisende fans fra bygde-Norge gjorde også sitt til at stemningen bar preg av at kanskje ikke alle hadde kommet ens ærend til Frognerbadet for å beskue Ål-bandet. Likevel virket det som om de aller fleste storkoste seg under Hellbillies svært imponerende låtsett.

Bo Kaspers Orkester

Om det var koselig under Hellbillies tre kvarter lange sett, så ble stemningen hevet til überkoselig under Bo Kaspers Orkesters innsats fra den samme scenen litt senere. Svenskene representerer kanskje ikke verdens mest spennende musikalske uttrykk på plate, men i konserttapning kommer det helt tydelig frem at bandet har lang erfaring i det å kunne trollbinde sitt publikum. Spesielt dedikerte fans som det tydeligvis var mange av i Frognerbadet i går.

Nesten for koselig
Gruppens låtmateriale har ikke forandret seg nevneverdig gjennom Bo Kaspers Orkesters litt over ti år lange karriere, noe som tidvis fører til at for den menige publikummer kan dette fortone seg som noe tamt. Bandet står likevel definitivt bak et knippe uimotståelige låter, deriblant Hon Är Så Söt og Svårt At Säga Nej. Også når svenskene drar i gang sine smerke bossanovarytmer er det vanskelig å mislike bandet.

Kosefaktoren til tross, Bo Kaspers leverte egentlig varene, selv om det hele for denne anmelder fortonte seg som litt langtekkelig. Frontmann Kasper lettet også bra på stemningen med sine småvittige og sarkastiske uttalelser mellom låtene. Blant annet med sin utilslørte «hyllest» til Märtha Louise og den svenske kongefamilien.

Odd Nordstoga

Kometen Odd Nordstoga som dagens ubetvilsomme hovedaktør inntok scenen sist denne åpningsdagen av festivalen. At Vinjes store sønn har solgt over 80 000 eksemplarer av sitt nye album Luring må utvilsomt ha gitt mannen en form for forventningspress før turnestart, som for øvrig ble sparket i gang i går. I løpet av sesongen skal han legge hele landet for sine føtter – også fra en scene nær deg. Men all tvil ble feid til side i det telemarkingen entret scenen med kveding i Stev til stormede jubel fra den begeistrede publikumsmassen i amfiet foran scenen.

Fotograf: Nils F. SkumsvollSom perler på en snor
Etter hvert fikk Nordstoga følge av sitt fabelaktige band som backet ham gjennom raden av låtperler, for det meste hentet fra suksessalbumet Luring. Hallo Hallo, Mademoiselle, Cowboyhatt og Farvel Til Deg var bare noen av bidragene som gikk rett hjem i «folkeparken». Som en ung utgave av en «Bob Dylan på nynorsk», hadde Odd Nordstoga ingen problemer med å holde stemningen oppe, og ga mer eller mindre alt med stor innlevelse og entusiasme for å fo lov å spille på en festival som dette.

Odd Nordstoga kunne kanskje ha plukket litt med fra solodebuten Nordstoga fra 2000, deriblant klassikeren Solo (for øvrig en nummer en-hit i 2000 på de gamle Panorama-listene, red.anm.) og ikke spesielt mindre flotte Bie På Deg. Derimot hentet han i runden med ekstranumre frem Fuggel I Karmen fra Something Odd-perioden, noe som sørget for at mange kastet seg ut i dans på marken foran scenen.

Som et gedigent klimaks inviterte telemarkingen Hellbillies tilbake på podiet og avsluttet åpningsdagen med en uforglemmelig versjon av sistnevntes klassiker Krasafaren Steinbu, med Odd og Aslag Haugen i spissen med begge band som backing. Bedre enn dette kan det knapt bli!

Supergildt
Oppsummert kan første dag av Norwegian Wood 2004 beskrives som en særdeles koselig affære hvor stemningen var god fra begynnelse til slutt. Odd Nordstoga må likevel fremheves som kveldens ubestritte konge av Frognerbadet. For gildere og mer moro enn dette kan det nesten ikke bli!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.